Air FranceEditors choiceIncidentenNieuwsProfessional

Onderdeel motor A380 Air France op Groenland geborgen

Een expeditie heeft een onderdeel van de motor van een A380 van Air France gevonden en geborgen op Groenland. Vlucht AF066 verloor op 30 september 2017 tijdens de vlucht delen van de motor.

GEUS

De expeditie werd geleid door GEUS, een geologisch onderzoeksinstituut van Denemarken en Groenland, in samenwerking met onder andere het Franse ONERA. 

Onderzoeksteams

In de afgelopen jaren is vier keer door de teams gezocht naar de onderdelen, in opdracht van Deense en Franse onderzoeksteams. Onder barre omstandigheden. “Met temperaturen onder de min 35 graden en sneeuwstormen”, aldus GEUS. Met hulp van het Franse luchtvaartlaboratorium ONERA vanuit de lucht werd uiteindelijk een gebied van 3 bij 5 kilometer afgebakend. 

Titanium 

“Met de focus op een paar punten.” Met behulp van hightech radarapparatuur en een robot werd uiteindelijk een onderdeel van de motor van de A380 gevonden. “Een stuk titanium van 150 kilo lag onder 4 meter sneeuw op een moeilijk bereikbare plaats.” Om het onderdeel te bergen, waren nog twee dagen nodig. Daarbij hebben ze onder andere ijs laten smelten.

A380-800

De Fransen zullen het motoronderdeel nu onderzoeken. De A380-800 van Air France was op 30 september 2017 onderweg van Parijs naar Los Angeles onder vluchtnummer AF066. Er waren 497 passagiers aan boord en 24 crewleden. Boven Groenland verloor het toestel een gedeelte van de motor, waarna de piloten besloten uit te wijken naar Goose Bay in Canada. Twee uur later kon veilig geland worden.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close