fbpx
Editors choiceNieuws

Opening Lelystad Airport wederom uitgesteld

De opening van Lelystad Airport wordt voor commerciële luchtvaart verder uitgesteld. Dat meldt minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Kamer. “De opening van Lelystad Airport in april 2020 is niet langer haalbaar”, schrijft zij.

Brussel

Een belangrijk struikelblok is de goedkeuring van Brussel voor de Verkeersverdeling regel (VVR). Hierin wil de minister regelen dat vluchten van Schiphol naar Lelystad worden verplaatst. Brussel wil dat er ook nieuwe toetreders van het vliegveld in de polder gebruik kunnen maken. De verwachting was dat Brussel voor de zomer uitsluitsel zou geven. Dat blijkt volgens de minister toch niet te lukken.

VVR

“De Europese Commissie heeft in tegenstelling tot de verwachting die zij eerder heeft uitgesproken, meer tijd nodig voor een goede beoordeling van de VVR”, aldus de minister. Ze concludeert dat een oordeel op zijn vroegst in september zal komen. “Ik realiseer mij dat ook de luchtvaartmaatschappijen behoefte hebben aan duidelijkheid om de voor hun noodzakelijke voorbereidingen te treffen.”

Stikstof

Voor Lelystad Airport wordt onderzocht wat de consequenties zijn van de uitspraak van de Raad van State over de stikstofaanpak zoals dat door de overheid gebeurt. “Dit moet zorgvuldig gebeuren, juist om tot een goede oplossing te komen die recht doet aan de bescherming van Natura-2000 gebieden en tegelijkertijd ruimte kan bieden aan economische ontwikkelingen”, schrijft Van Nieuwenhuizen. Dat zal niet op tijd klaar zijn ook al werken “de provincies op dit moment met prioriteit aan de projecten die door de uitspraak van de Raad van State in de knel kunnen komen.”

Snel mogelijk

Door de vertraging kan het vliegveld niet op 1 april komend jaar open. “De komende periode wordt voortvarend doorgewerkt aan de voorbereidingen met het doel om Lelystad Airport zo snel mogelijk te openen.”

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button