fbpx
DuurzaamheidEindhoven AirportKLMLelystad AirportNieuwsNL NieuwsProfessionalRotterdam The HagueSchiphol Airport

Greenpeace: auto’s stoten evenveel uit als Nederlandse luchtvaart

Greenpeace heeft door onderzoeksbureau CE Delft de CO2-uitstoot via de vliegvelden van de Royal Schiphol Group in Nederland laten uitzoeken. Daaruit blijkt dat die CO2-uitstoot ‘bijna net zo hoog is als de uitstoot van alle auto’s in Nederland’, aldus Greenpeace.

Uitstoot

Volgens het onderzoek is er gekeken naar de uitstoot van Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad Airport en Eindhoven Airport. Daaruit blijkt dat: ‘op de vliegvelden van de Schiphol Group worden miljarden liters kerosine getankt. De uitstoot die hiermee gepaard gaat is ruim 13,6 megaton. Ook de CO2-uitstoot van KLM is onderzocht en komt uit op 8,6 megaton CO2 wereldwijd’, aldus het rapport.

Greenpeace

Volgens Dewi Zloch, campagneleidster voor de Greenpeace-campagne ‘Noodlanding voor het klimaat’, wordt Nederland steeds groener, maar ‘ligt Schiphol op ramkoers met het klimaat.’ Zij pleit er dan ook voor om vluchten te schrappen en zo de CO2-uitstoot terug te dringen.

Schiphol

De conclusies van het onderzoek luidt dat ‘de Schiphol Group NV, volgens het eigen jaarverslag, direct verantwoordelijk is voor ongeveer 34,8 kiloton CO2-emissies door verwarming van de gebouwen op de luchthavens en de ingekochte elektriciteit. Daarnaast kent Schiphol een ketenverantwoordelijkheid door het leveren van diensten die het vliegen mogelijk maken, zoals het tanken van kerosine. Als het tanken van kerosine ook zou worden toegerekend aan de emissies van de Schiphol Group NV, zouden de emissies 13,6 Mton bedragen over de gehele keten.’

KLM

Het onderzoek meldt dat KLM verantwoordelijk is voor 8,6 megaton aan CO2-uitstoot in 2018 aan passagiersvluchten, het vrachtvervoer is niet meegerekend. 1,8 megaton aan CO2-uitstoot komt van vluchten binnen de Europese Unie, de resterende 6,8 megaton komt van overige vluchten. Transavia en Martinair-vluchten zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button