fbpx
DuurzaamheidElektrisch vliegenInnovatieNieuwsProfessional

Produceren van onbemande vliegtuigen stap dichterbij door EASA

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft ‘de eerste bouwsteen’ gelegd voor het produceren van hybride en elektrische verticale start- en landingsvliegtuigen (VTOL), zo meldt de EASA.

Productie

Patrick Ky, uitvoerend directeur van EASA zegt: ‘we zijn samen met de industrie actief bezig om de juiste technische vereisten te ontwikkelen om te profiteren van de nieuwe technologieën die veiligheid en milieuvoordelen opleveren voor de gemeenschap. De invoering van een gemeenschappelijke reeks voorwaarden voor de certificering van deze nieuwe voertuigconcepten zal een eerlijke concurrentie op de Europese markt mogelijk maken, evenals duidelijkheid voor toekomstige fabrikanten en hun investeerders.’

Categorie

De VTOL-voertuigen vallen in de categorie van toestellen die maximaal negen personen kunnen vervoeren en een totaal gewicht hebben van maximaal 3175 kilo. Doordat die toestellen nu in een specifieke categorie vallen, kan de veiligheid van de productie beter in de gaten worden gehouden, waardoor de toestellen ook daadwerkelijk in het Europese luchtruim kunnen komen te vliegen.

VTOL

Zo zijn verschillende bedrijven al bezig met het ontwikkelen van de VTOL-voertuigen, zoals een Amerikaanse star-up die de Skai ontwikkelt, het Duitse Jetcopter dat een vliegende auto maakt, heeft Boeing al een testvlucht met een onbemand passagierstoestel gemaakt, en voerde ook Airbus vorig jaar een eerst testvlucht uit met de Vahana.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button