Editors choiceNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol AirportToekomst NL luchtvaart

Van Nieuwenhuizen: Schiphol moet groei verdienen

‘Schiphol moet ieder stapje groei verdienen’, zo zegt minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen tijdens een persconferentie. In de jaren na 2020 zou Schiphol tot maximaal 540.000 vluchten mogen groeien.

Hinder

‘The sky is niet langer the limit’, zegt Van Nieuwenhuizen. ‘Schiphol zal ieder stapje groei eerst moeten verdienen.’ Zo moeten er eerst maatregelen genomen worden om de hinder te beperken, en dan pas mag er meer gevlogen worden. Ze gaat wettelijk vastleggen dat de overlast van de luchthaven voor de omgeving steeds verder afneemt. De minister wil onder meer dat het aantal nachtvluchten omlaag gaat. Naast hinderbeperking zal ook de verduurzaming van de luchtvaart daarbij een centrale rol spelen.

Groei

De reden dat Schiphol tot maximaal 540.000 vluchten per jaar mag groeien in de toekomst heeft volgens Van Nieuwenhuizen te maken met veiligheid. Ze zegt dat Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) met de huidige luchtruim-structuur en het huidige systeem maximaal 540.000 vluchten veilig kan afhandelen. Van Nieuwenhuizen kon niet vertellen hoe lang de periode ‘de jaren na 2020’ precies inhoudt.

Gezondheid

Er is vanuit verschillende hoeken kritiek op de groei van Schiphol, zo zullen de extra vluchten voor meer geluid- en luchtvervuiling zorgen, waardoor de gezondheid van de omwonenden in het gedrang komt. Verschillende organisaties stellen zich de vraag hoe de groei van Schiphol en tegelijkertijd vermindering van overlast, hand in hand kunnen gaan.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button