fbpx
Naast het nieuwsProfessionalVliegvelden

‘Experts bezorgd over nieuwe luchthaven Istanboel’

De nieuwe internationale luchthaven van Istanboel is sinds april dit jaar in gebruik. Het moet een van de belangrijkste hubs ter wereld worden, zo is de ambitie. 

Zorgen
Intussen zijn er ook zorgen over de haalbaarheid van dit succes. Er is onder gebruikers discussie over het ontwerp, de kwaliteit van de bouw, de locatie en andere technische aspecten, zo wordt gezegd in Turkse media. 

Atatürk
Hamdi Topçu, de oud-voorzitter van het Turkish Airlines-bestuur besteedde in een recent gepubliceerd boek over de airline ook aandacht aan de luchthaven. Volgens hem zou de oude luchthaven, Atatürk, het toenemende aantal vluchten ook kunnen verwerken, door een aantal kleine goedkopere aanpassingen. Echter werd besloten een nieuwe hub te bouwen en het oude vliegveld te sluiten. Bovendien betwijfelt Topçu hoe gunstig de nieuwe locatie is.

Overstappen
De oud-bestuurder vindt dat er te veel aandacht is voor commercie. Het lijkt meer op een winkelcentrum dan een luchthaven volgens hem. De focus is komen te liggen op het aanbod aan winkels in plaats van passagiers snel te kunnen laten overstappen, het belangrijkste aspect waarmee het een wereldhub moet worden. Competitief gezien is dit wellicht onhandig, aldus Topçu.

Sabiha
De opening van Istanbul Airport lijkt niet nadelig te zijn voor andere airports, zo is gebleken volgens Bloomberg. Prijsvechter Pegasus zou als maatschappij tot nog toe het meeste voordeel hebben van de verhuizing. De airline is zelf nog altijd gestationeerd op Istanbul Sabiha. Daar stegen de passagiersaantallen sterk, mogelijk doordat passagiers nog niet via de nieuwe luchthaven willen reizen.

Veiligheid
De opstartperiode voor de luchthaven ging gepaard met opstartproblemen. Meerdere incidenten hebben zich voorgedaan waarbij vliegtuigen op de grond te dicht bij elkaar kwamen. Volgens een senior-piloot tegenover Duvar news is de twijfel hierdoor toegenomen over de veiligheid van de luchthaven. Bovendien zou de layout van het taxibanenstelsel niet gunstig zijn voor de taxitijden.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button