fbpx
Foto-artikelLiefhebberMilitairNaast het nieuws

Turkse luchtmachtoefening ‘Anatolian Eagle’ | Foto-longread

Eind juni werd op de Turkse luchtmachtbasis Konya de internationale oefening ‘Anatolian Eagle’ gehouden. Dit jaar namen naast Turkse ook Amerikaanse, Italiaanse, Jordaanse en Pakistaanse toestellen deel. Peter Steehouwer stuurde onderstaande foto’s van deze oefening.

Pakistaanse JF-17 Thunder © Peter Steehouwer
Turkse F-16’s © Peter Steehouwer

Tot en met 2016 organiseerde de Turkse luchtmacht minimaal één keer per jaar een grootschalige internationale oefening op de vliegbasis Konya. Onder de naam ‘Anatolian Eagle’ kwamen Turkse en buitenlandse luchtmachtsquadrons bijeen om gedurende twee weken diverse oefenmissies te vliegen. Sinds de couppoging in juli 2016 hebben de oefeningen op Konya enkele jaren stil gelegen.

F-16D van de Turkse luchtmacht © Peter Steehouwer
Turkse F-16 piloot © Peter Steehouwer

De allereerste ‘Anatolian Eagle’ vond plaats in 2001, toen de Turkse, Amerikaanse en Israëlische luchtmachten op initiatief van Turkije gezamenlijk een oefening hielden op Konya.

Voormalige Nederlandse luchtmacht F-16AM, nu van de Jordaanse luchtmacht © Peter Steehouwer
AMX van de Italiaanse luchtmacht © Peter Steehouwer
JF-17 van de Pakistaanse luchtmacht © Peter Steehouwer

Voor het eerst sinds drie jaar organiseerde het ‘Anatolian Eagle Training Center’ nu weer een internationale oefening. Vergelijkbaar met ‘Frisian Flag’ op de vliegbasis Leeuwarden of ‘Red Flag’ op Nellis Air Force Base, kwamen enkele tientallen gevechtsvliegtuigen naar Konya. Dit jaar waren dat F-16’s uit Jordanië, Amerikaanse F-15E Eagles, Pakistaanse JF-17 Thunders en AMX’en uit Italië. Verder nam een NAVO E-3A AWACS aan de oefening deel.

USAFE F-15E afkomstig van de Britse basis Lakenheath © Peter Steehouwer

Ondanks de gespannen relaties tussen Turkije en de Verenigde Staten vanwege de Turkse aanschaf van Russische S-400 luchtdoelraketten, stuurde de Amerikaanse luchtmacht zes F-15E Eagles van de Britse thuisbasis Lakenheath naar Konya.

Pakistaanse JF-17 © Peter Steehouwer
JF-17 © Peter Steehouwer

Meest opzienbarende toestellen waren de Pakistaanse JF-17’s. Dit toestel is sinds 2010 operationeel bij de Pakistaanse luchtmacht en nog niet vaak buiten Pakistan te zien geweest. De JF-17 is door Pakistan gezamenlijk ontwikkeld met China.

Turkse F-4E Phantom met speciale staartbeschildering © Peter Steehouwer
Turkse F-4E Phantom © Peter Steehouwer

Van Turkse zijde is deelname aan ‘Anatolian Eagle’ altijd aanzienlijk; dit jaar namen er ruim 30 Turkse luchtmachttoestellen deel, waarvan het overgrote deel F-16’s. Ook vlogen er nog enkele F-4E Phantoms. Met de naderende uitfasering van de Phantom in Turkije, begint dit type een zeldzaamheid te worden.

Turkse F-4E Phantoms © Peter Steehouwer
Turkse F-4 Phantoms in formatie met het Turkse demonstratieteam ‘Turkish Stars’ © Peter Steehouwer
NF-5’s van het Turkse demonstratieteam ‘Turkish Stars’ © Peter Steehouwer
Turkse F-4E Phantom (linksboven) en Pakistaanse JF-17 (rechtsonder) © Peter Steehouwer
Turkse F-4E Phantom in de start vanaf Konya © Peter Steehouwer
F-16D van de Turkse luchtmacht © Peter Steehouwer
Cougar van de Turkse luchtmacht © Peter Steehouwer

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button