AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

Megaboete dreigt voor BA na datalek

British Airways krijgt mogelijk een megaboete van ruim 183 miljoen pond opgelegd van de privacywaakhond ICO, vanwege een datalek na een hack in de zomer van vorig jaar. 

Passagiers

Dat heeft de Information Commissioner’s Office bekendgemaakt. British Airways (BA) heeft volgens de autoriteit de regels voor databescherming overtreden. Door het incident lagen de gegevens van bijna een half miljoen passagiers ‘op straat’.

Nepsite

Als onderdeel van het cyberincident werden klanten die naar de site van BA gingen, omgeleid naar een frauduleuze website. “Via deze nepsite werden de gegevens van de passagiers buitgemaakt door de hackers”, zo laat de ICO weten. De hack zou in juni hebben plaatsgevonden, BA meldde het incident in september bij de autoriteit. 

Beveiligd

Volgens de autoriteit was de website van BA niet voldoende beveiligd. Dat betrof zowel het inloggen, de gegevens van betaalkaarten, de reisdetails en de persoonlijke gegevens. De ICO rekent het British Airways zwaar aan dat die zo onzorgvuldig zouden zijn omgegaan met de data, omdat het persoonlijke informatie betreft. 

Onderzoek

Volgens de organisatie heeft BA volledig meegewerkt aan het onderzoek en is de beveiliging inmiddels verbeterd. BA heeft ook bezwaar gemaakt tegen de boete, de hoogste die tot nu toe is opgelegd vanwege de schending van privacyregels. De ICO neemt dat in overweging voordat de boete definitief wordt. 

BA

Volgens de BBC zegt BA ‘verrast en teleurgesteld’ te zijn over het voorlopige besluit. De 183 miljoen pond komt neer op 1,5 procent van de omzet van British Airways over 2017. 

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button