fbpx
DefensieNieuwsNL NieuwsProfessional

F-35 klaar om uit te vliegen vanaf Volkel

De Nederlandse F-35 die meer dan drie weken geleden strandde op vliegbasis Volkel, is klaar om uit te vliegen. Het toestel zal volgende week terugkeren naar vliegbasis Edwards in Californië.

Motor 

Dat zegt een woordvoerder van de Luchtmacht. Maandag maakte de F-001 een succesvolle testvlucht, nadat deze wekenlang met een defect aan de motor aan de grond moest blijven.

Testvlucht 

“De testvlucht van ruim een uur is goed verlopen”, aldus de woordvoerder. “Het toestel is klaar voor de volgende missie.” De F-001 en de F-008 kwamen in aanloop naar de Luchtmachtdagen vanuit de VS naar vliegbasis Volkel. Direct na aankomst werd een mankement geconstateerd aan de motor van de F-001, de eerste JSF van Nederland.

Vertrek

Het duurde drie weken voordat het mankement kon worden verholpen. “Tijdens de testvlucht zijn geen klachten meer naar voren gekomen”, zegt de woordvoerder van de Luchtmacht. “Het toestel vertrekt op 17 juli, waarschijnlijk in de ochtend vanaf Volkel.” De verwachting was dat dit een paar dagen eerder zou zijn.

Piloot

“Dat het iets is opgeschoven heeft te maken met de beschikbaarheid van het tanktoestel en er moet een piloot ingevlogen worden vanuit Amerika.” Na de terugkeer op Edwards, kan de F-001 weer ingezet worden in het testprogramma. Twee Nederlandse F-35’s staan op Edwards gestationeerd voor het Nederlandse operationele test- en evaluatieprogramma.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button