fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Zweden en Britten werken aan nieuw gevechtsvliegtuig

Het Zweedse SAAB zal gaan samenwerken met het Britse BAe (British Aerospace) aan een zesde-generatie gevechtstoestel. Daarmee wordt Zweden de eerste buitenlandse partner in het ‘project Tempest’, zo meldt DefenseNews.

Succesvol

De BAe ‘Tempest’ is een conceptueel toestel, dat de beoogde opvolger is van onder meer de Typhoon. British Aerospace werkt in dit project op dit moment samen met onder meer motorenfabrikant Rolls Royce en de Britse tak van Leonardo. Om het project succesvol te maken, zijn ook buitenlandse deelnemers nodig – waarvan Zweden nu als eerste instapt. De samenwerking tussen Zweden en Groot-Brittannië is nog niet officieel, maar bekendmaking wordt verwacht tijdens de Royal International Air Tattoo, de grootste internationale vliegshow van Europa.

Blokken

Met de deelname van Zweden aan de Britse Tempest, lijken zich twee ‘blokken’ te vormen in Europa, wat betreft de ontwikkeling van een volgende generatie gevechtstoestel. Frankrijk werkt namelijk samen met Duitsland, en sinds kort ook met Spanje, aan een ‘Euro-JSF‘. Dit project, dat de naam FCAS (Future Combat Air System) heeft gekregen, wordt geleid door Airbus en Dassault.

Consortium

Zweden zou ook interesse hebben (gehad) om deel te nemen aan het Frans-Duitse FCAS-project. Volgens Håkan Buskhe, CEO van SAAB, is de kans klein dat dat nog gaat gebeuren. “We zijn in veel diepgaandere gesprekken met de Britten, dan met het andere consortium. Ik denk dat we samen iets moois kunnen doen.”, zo werd Bushke geciteerd.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button