fbpx
MilitairNieuwsProfessional

“Canada bevoordeelt Lockheed Martin’s F-35”

Boeing en Airbus overwegen om zich terug te trekken uit de competitie voor Canada’s nieuwe gevechtsvliegtuig. Voornaamste reden is dat de twee firma’s zich benadeeld voelen ten opzichte van Lockheed Martin, zo schrijft Reuters.

Eis

In mei van dit jaar liet Canada de eis vallen, dat fabrikanten 100% van de waarde van de order terug moesten laten vloeien in de Canadese economie. Dit pakte voordelig uit voor Lockheed Martin, omdat met de F-35 niet aan deze eis kon worden voldaan. De andere drie kanshebbers (Boeing, Airbus en SAAB) waren minder tevreden met deze wijziging in de voorwaarden.

Specificaties

Later deze maand wordt de ‘Request for Proposal’ (RfP) van Canada verwacht, waarin staat omschreven wat de exacte eisen zijn voor het beoogde nieuwe gevechtstoestel voor de Canadese luchtmacht. Bepaalde specificaties die Canada al eerder beschreef, zouden op het lijf zijn geschreven van de F-35. “De mogelijkheid om als eerste een vijandelijk gebied binnen te gaan en te bombarderen”, is bijvoorbeeld iets waar juist de F-35 in uitblinkt.

Verouderd

Canada is al geruime tijd op zoek naar een vervanger voor de verouderde vloot van CF-18 Hornets. De bedoeling is om 88 nieuwe toestellen te bestellen, die vanaf 2025 in dienst komen. Naast de F-35 dingen ook de Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Eurofighter Typhoon van Airbus en de SAAB JAS-39 Gripen mee in de competitie.

Tumultueus

Het tumultueuze traject voor de vervanging van de Canadese Hornets loopt al bijna tien jaar. In 2010 had de toenmalige Canadese regering het voornemen bekend gemaakt om 65 F-35’s aan te schaffen. De keuze voor de F-35 was niet onomstreden en op de gevolgde procedure kwam veel kritiek. Na zijn verkiezing in oktober 2015, hield de Canadese premier Trudeau zich aan zijn belofte om de keuze voor de F-35 te herroepen. Als tussenoplossing zouden 18 Boeing Super Hornets worden aangeschaft, om het ‘gat’ tussen Hornet en opvolger op te vangen. Na een handelsconflict met Boeing, besloot de Canadese regering deze bestelling ook te annuleren. Als oplossing voor het capaciteitsprobleem, neemt Canada 25 Hornets van Australië over. Bij de Australische luchtmacht worden deze overbodig met de komst van Super Hornets en F-35’s.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button