fbpx
Editors choiceKLMNieuwsNL NieuwsPiloten en CrewProfessional

Alle vakbonden beëindigen cao-overleg met KLM

Alle vakbonden hebben eensgezind het cao-overleg met KLM beëindigd. Het gaat om de vakbond voor het cabinepersoneel VNC, pilotenvakbond VNV, de FNV-bonden voor grondpersoneel en cabine, NVLT, CNV, de Unie en VKP.

VNC

Volgens een woordvoerster van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) gaat van het gezamenlijk opstappen van de onderhandelingstafel ‘een groot signaal uit’ naar KLM.

Bod

De bonden zijn opgestapt omdat KLM volgens hen niet over de brug wil komen met een structurele loonsverhoging die in ieder geval de inflatie dekt. De gesprekken verliepen al stroef, KLM haalde zich de woede van de bonden op de hals door in plaats van met een beter bod, donderdag met een slechter bod te komen.

Looptijd

“KLM heeft het bod verlaagd, door de looptijd te verlengen van zestien naar twintig maanden”, licht de VNC toe. Dat zou neerkomen op een structurele loonsverhoging van 1,35 procent. “Zwaar onder het landelijke gemiddelde van bijna 3 procent.” De bonden zitten met hun eisen op één lijn en willen een structurele verhoging en een looptijd van twee jaar.

Onbegrijpelijk

KLM vindt het opstappen van de bonden ‘zowel onnodig als onbegrijpelijk’, zo laat de maatschappij in een reactie weten. Het bedrijf zag dit ook niet aankomen. “Om tot een cao-akkoord te komen, stond een tweedaagse onderhandelingssessie gepland. Echter, de bonden hebben onverwacht halverwege de eerste onderhandelingsdag de stekker uit het overleg getrokken.” 

Resultaten

De maatschappij zegt dat de resultaten onder druk staan. “Dat maakt noodzakelijk dat in deze tijd verantwoorde keuzes worden gemaakt. KLM kan en wil de ogen niet sluiten voor de huidige ontwikkelingen.” KLM stelt een cao voor met een looptijd van twintig maanden. “Waarbij de lonen in totaal structureel 2,25 procent worden verhoogd met eenmalige uitkeringen ter hoogte van 3,7 procent.” 

Vervolgstappen 

Het bod van KLM wordt door de VNC ‘cynisch’ en ‘schofferend richting de achterban genoemd’. In principe zou vrijdag verder worden gepraat, maar die kans lijkt zeer klein, zo niet uitgesloten. VNC: “Theoretisch zou het kunnen als er nog beweging in komt.” De bonden willen liever overleggen met de achterban over vervolgstappen. 

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Gerelateerde artikelen

Back to top button