fbpx
737 MAXAirlinesNieuwsPiloten en CrewProfessional

‘Ryanair vreest voor zomer 2020 door gemis Boeing 737 MAX’

Ryanair maakt zich zorgen over het zomerseizoen 2020, als de Boeing 737 MAX pas aan het eind van dit jaar weer mag vliegen. Dat zei topman Michael O’Leary in een gesprek met persbureau Reuters.

Vliegverbod 

Ryanair is een grote klant voor de 737 MAX maar heeft door het vliegverbod nog geen enkel toestel ontvangen. Als dat niet voor november gebeurt, komen de groeiplannen voor zomer 2020 in gevaar. 

Vloot

Ryanair heeft tegen de acht maanden nodig om zo’n vijftig nieuwe MAX-toestellen op te nemen in de vloot. Als de toestellen niet vanaf uiterlijk november geleverd worden, moet Ryanair de groeiplannen bijstellen, aldus O’Leary.

Autoriteiten 

“Boeing heeft ons laten weten dat ze verwachten dat de MAX vanaf eind september weer mag vliegen”, zegt de Ryanair-topman tegen Reuters. “Ik denk dat ze voor het eind van het jaar weer in de lucht zijn. Ik weet niet zeker of ze eind september halen, maar ik put vertrouwen uit het feit dat de Amerikaanse, Europese, Braziliaanse en Canadese autoriteiten nu samenwerken.” 

Probleem

O’Leary had eerder aangegeven dat hij dacht dat het vliegverbod voor de MAX in juli al opgeheven zou worden. Maar daarna waarschuwde de FAA nog voor een nieuw probleem dat Boeing eerst moet oplossen. “Onze uitdaging is dat het vliegtuig tegen eind september, oktober of uiterlijk november weer moet vliegen, wil het onze groeiplannen voor volgend jaar niet verstoren.”

IAG

Ryanair kan zes tot acht toestellen per maand in de vloot opnemen, in verband met de ‘complexiteit van het leveringsproces’ en de beschikbaarheid van piloten voor de Boeing 737 MAX. De Ryanair-topman roemt het besluit van concurrent IAG voor het tekenen van een intentieverklaring voor de aankoop van tweehonderd Boeing MAX-toestellen. “A great move”, zo zei hij.

Airbus

Ook al gaat het nog om een intentieverklaring. IAG zou een goede prijs hebben bedongen voor de eventuele aanschaf en Ryanair zou een deal met Boeing hebben dat zij de laagste prijs betalen. Maar heronderhandelen is nu niet aan de orde; dat kan pas als het vliegverbod is opgeheven, zegt O’Leary. Hij gaf ook aan dat Ryanair in gesprek is met Airbus voor nieuwe toestellen voor Laudamotion.  

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button