Historische luchtvaartLiefhebberMilitairNaast het nieuws

Unieke filmbeelden Tsjecho-Slowaakse MiG’s tijdens Koude Oorlog

Op YouTube is enige tijd geleden een Tjecho-Slowaakse documentaire geplaatst, gefilmd in 1980. Op deze historische beelden zijn MiG-21’s en MiG-23’s te zien, terwijl ze opstijgen en landen van een tijdelijke ‘high way strip’. Een Italiaans luchtvaartblog schreef hier onlangs over.

Snelwegen

Tijdens de Koude Oorlog was het zowel in het Oosten als in het Westen gebruikelijk om stukken snelweg tijdelijk te gebruiken als start- en landingsbaan. Als in oorlogstijd de gewone landingsbanen beschadigd zouden zijn, kon men dan uitwijken naar snelwegen. Bepaalde stukken snelweg waren hiervoor geprepareerd; geen bochten, geen vangrails tussen de rijbanen en om de paar kilometer waren verbrede platforms aangelegd. Zowel in het toenmalige West-Duitsland als in Oost-Europa werd door de luchtmachten regelmatig geoefend in zogeheten ‘road based operations’.

Bewapening

In deze Tsjecho-Slowaakse documentaire is te zien hoe eerst een stuk snelweg wordt voorbereid op de komst van de vliegtuigen. Vervolgens landen MiG-21’s, waarna ze worden bijgetankt. Nadat ze zijn voorzien van bewapening, stijgen ze ook weer op vanaf de snelweg. Ook MiG-23 Floggers en Mi-8 Hip helikopters maken gebruik van de baan. Onder het toeziend oog van een aantal hooggeplaatste officieren, worden nog een aantal ‘live’ bommen afgeworpen op oefendoelen.

Oefenen

Hoewel tegenwoordig minder gebruikelijk, gebruiken luchtmachten in sommige landen nog steeds snelwegen als tijdelijke startbaan. Tot enkele jaren geleden had Polen diverse ‘Drogowy Odcinek Lotniskowy’ of DOL-locaties, wat zoveel betekent als ‘weggedeelte als vliegveld’. Ook in Zweden en Finland wordt nog steeds bijna jaarlijks geoefend met ‘road base operations’. Afgelopen september werd in Finland gedurende een week een stuk snelweg ten noordwesten van Helsinki afgesloten voor verkeer. De Finse luchtmacht oefende toen een week lang met starts en landingen vanaf deze weg.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close