fbpx
AirlinesCorendonDuurzaamheidEditors choiceKLMNieuwsNL NieuwsProfessionalTransaviaTUI

‘CO2-uitstoot van Nederlandse luchtvaart gestegen’

De CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart is in de afgelopen vijf jaar flink gestegen, zo meldt de NOS naar aanleiding van opgevraagde gegevens van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).

Tui

Bovenaan de lijst luchtvaartmaatschappijen waarvan de CO2-uitstoot is gegroeid staat Tui Fly Nederland. De airline zag de CO2-uitstoot met 74 procent stijgen. De emissie van Corendon steeg met 70 procent, van Transavia met 33 procent en van KLM met 18 procent. In absolute cijfers produceert KLM de meeste CO2-uitstoot, omdat zij de meeste vluchten van alle Nederlandse maatschappijen uitvoert.

Sector

Uit de cijfers van het NEa blijkt dat de uitstoot van de luchtvaartsector in contrast staat met andere sectoren. Daar wordt wel een daling in CO2-uitstoot genoteerd. Alleen de cement- en glasproductie liet een kleine stijging van 0,5 procent zien.

Vijf keer

De gegevens die het NEa bijhoudt zijn enkel die van vluchten binnen Europa. ‘Worden wereldwijde vluchten meegerekend, dan is de uitstoot van de Nederlandse luchtvaartsector mogelijk nog tot vijf keer hoger’, aldus de NOS.

Aandeel

Aan de landelijke uitstoot van CO2 heeft de luchtvaart op dit moment nog een klein aandeel, vergelijkbaar met de uitstoot van 600.000 huishoudens. ‘Maar als die trend doorzet, dus als de andere sectoren blijven dalen en de luchtvaart blijft stijgen, dan zal het aandeel van de luchtvaart groter worden”, aldus Maaike Breukels van het NEa.

Schoner

De luchtvaartindustrie is bezig met het schoner maken van de sector. Zuinigere vliegtuigen, elektrische grondapparatuur en het vliegen op een mix van gewone kerosine en duurzame brandstof moeten voor een vermindering van de CO2-uitstoot zorgen. Of dit voldoende zal zijn om de uitstoot teniet te doen blijft de vraag, want de luchtvaart blijft de komende jaren nog sterk groeien.

Groei

De Europese luchtvaartautoriteit EASA verwacht namelijk dat het aantal vluchten die door de Europese luchtvaart worden uitgevoerd met meer dan 40 procent zal groeien in de komende twintig jaar ten opzichte van 2017.

Verbetering

KLM liet in een reactie aan de NOS weten dat zij het klimaat belangrijk vinden, maar dat de uitdaging ligt in een goed alternatief voor fossiele kerosine. Op grote schaal is dat nog niet voorhanden, hoewel KLM daar aan wil bijdragen door een fabriek te bouwen die duurzame brandstof zal produceren.

Tui

Tui laat aan de NOS weten dat ‘de maatschappij steeds meer vliegtuigen heeft en daarmee ook het aantal vluchten is gegroeid. “Dit zegt niets over de uitstoot per passagier per kilometer”, reageert de luchtvaartmaatschappij. “Om de daadwerkelijke milieu-impact te bepalen is het van belang dat er wordt gekeken naar de uitstoot per passagier per kilometer.’ Die uitstoot is bij Tui met 21 procent afgenomen in de afgelopen tien jaar.

Bestel nu dit unieke schaalmodel van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een schaalmodel van de KLM B747-400 inclusief LED-verlichting. Het model is bijna 50cm lang, schaal 1:150. Bestel nu extra voordelig bij Up in the Sky: slechts €99,95 inclusief gratis verzending.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button