De CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart is in de afgelopen vijf jaar flink gestegen, zo meldt de NOS naar aanleiding van opgevraagde gegevens van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).
Tui
Bovenaan de lijst luchtvaartmaatschappijen waarvan de CO2-uitstoot is gegroeid staat Tui Fly Nederland. De airline zag de CO2-uitstoot met 74 procent stijgen. De emissie van Corendon steeg met 70 procent, van Transavia met 33 procent en van KLM met 18 procent. In absolute cijfers produceert KLM de meeste CO2-uitstoot, omdat zij de meeste vluchten van alle Nederlandse maatschappijen uitvoert.
Sector
Uit de cijfers van het NEa blijkt dat de uitstoot van de luchtvaartsector in contrast staat met andere sectoren. Daar wordt wel een daling in CO2-uitstoot genoteerd. Alleen de cement- en glasproductie liet een kleine stijging van 0,5 procent zien.
Vijf keer
De gegevens die het NEa bijhoudt zijn enkel die van vluchten binnen Europa. ‘Worden wereldwijde vluchten meegerekend, dan is de uitstoot van de Nederlandse luchtvaartsector mogelijk nog tot vijf keer hoger’, aldus de NOS.
Aandeel
Aan de landelijke uitstoot van CO2 heeft de luchtvaart op dit moment nog een klein aandeel, vergelijkbaar met de uitstoot van 600.000 huishoudens. ‘Maar als die trend doorzet, dus als de andere sectoren blijven dalen en de luchtvaart blijft stijgen, dan zal het aandeel van de luchtvaart groter worden”, aldus Maaike Breukels van het NEa.
Schoner
De luchtvaartindustrie is bezig met het schoner maken van de sector. Zuinigere vliegtuigen, elektrische grondapparatuur en het vliegen op een mix van gewone kerosine en duurzame brandstof moeten voor een vermindering van de CO2-uitstoot zorgen. Of dit voldoende zal zijn om de uitstoot teniet te doen blijft de vraag, want de luchtvaart blijft de komende jaren nog sterk groeien.
Groei
De Europese luchtvaartautoriteit EASA verwacht namelijk dat het aantal vluchten die door de Europese luchtvaart worden uitgevoerd met meer dan 40 procent zal groeien in de komende twintig jaar ten opzichte van 2017.
Verbetering
KLM liet in een reactie aan de NOS weten dat zij het klimaat belangrijk vinden, maar dat de uitdaging ligt in een goed alternatief voor fossiele kerosine. Op grote schaal is dat nog niet voorhanden, hoewel KLM daar aan wil bijdragen door een fabriek te bouwen die duurzame brandstof zal produceren.
Tui
Tui laat aan de NOS weten dat ‘de maatschappij steeds meer vliegtuigen heeft en daarmee ook het aantal vluchten is gegroeid. “Dit zegt niets over de uitstoot per passagier per kilometer”, reageert de luchtvaartmaatschappij. “Om de daadwerkelijke milieu-impact te bepalen is het van belang dat er wordt gekeken naar de uitstoot per passagier per kilometer.’ Die uitstoot is bij Tui met 21 procent afgenomen in de afgelopen tien jaar.
Nu te bestellen: Diecast Exclusive Martinair MD-11 PH-MCP Schaalmodel (1:200)
De PH-MCP was zowel de eerste als de laatste MD-11 die in de vloot van Martinair opereerde. Via onze partner Diecast Trading kunt u dit exclusieve, kleurrijke stukje luchtvaarthistorie in huis halen!

