fbpx
KLMNieuwsNL NieuwsProfessional

KLM wil patstelling cao geen patstelling noemen

KLM wil de ontstane patstelling in de spaakgelopen cao-onderhandelingen met de bonden, geen patstelling noemen. “Daar is wat mij betreft geen sprake van”, zegt Kim Bruggeman, één van de onderhandelaars namens KLM.

Eensgezind 

Alle acht de vakbonden die betrokken zijn bij de totstandkoming van een nieuwe cao bij KLM, stapten vorige week eensgezind op van de onderhandelingstafel. Zij willen dat KLM met een nieuw loonbod komt, KLM wil dat de bonden weer aan tafel komen.

Positie

“Volgens mij is geen sprake van een patstelling, maar we hebben wel verschillende visies op de positie van het bedrijf’, zegt Bruggeman. Die is volgens KLM niet rooskleurig. “Het eerste kwartaal was slechter dan vorig jaar en de vooruitzichten zijn niet veel beter.” De bonden spreken van ‘succesvolle financiële jaren’. 

Akkoord

KLM heeft er bewust voor gekozen om al voor aanvang van de onderhandelingen een loonbod te doen. “Omdat we weten dat dat ook van belang is.” Evengoed wil de maatschappij eerst een akkoord bereiken over de inhoud, voordat definitief een klap wordt gegeven op het loon. De onderhandelaar herhaalt ook dat het bod dat vorige week op tafel lag, geen eindbod was. Maar wil niet zeggen hoe ver KLM dan wel wil gaan. 

Dictaat

De vakbonden, ondermeer VNC, VNV en FNV, stuurden de maatschappij eind vorige week een brief waarin zij stellen dat KLM ‘zwart op wit’ een ‘duidelijke en substantiële’ beweging moet maken op de beschikbare loonruimte. Alleen dan zijn zij bereid tot verder overleg. “Wij gaan geen nieuwe loonvoorstel doen”, zegt Bruggeman. “We onderhandelen verder aan de tafel, we accepteren geen dictaat van de bonden, zoals zij dat ook niet van KLM zouden doen.” 

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Gerelateerde artikelen

Back to top button