HelikopterMilitairNieuwsProfessional

Frankrijk overweegt aanschaf Chinook helikopters

Frankrijk blijkt serieuze interesse te hebben in de Boeing CH-47 Chinook zware transporthelikopter. Dit blijkt uit een persbericht van het Franse ‘Special Operations Commando’, uitgegeven voor de militaire parade op ‘Quatorze Juillet’ (14 juli), de nationale feestdag in Frankrijk.

Anti-terrorisme

Tijdens het luchtdefilé bij de militaire parade vlogen ook twee Britse Chinook helikopters mee. Aanleiding hiervoor was de hechte samenwerking tussen de Franse ‘Special Forces’ en de Britse Royal Air Force tijdens operatie ‘Barkhane’. Sinds 2018 ondersteunen drie RAF Chinook helikopters de Franse militaire operatie in Mali.

Mali

Vanuit Mali ondernemen Franse speciale eenheden anti-terrorisme acties in Mali, Burkina Faso en Niger. Omdat Frankrijk alleen beschikt over lichtere NH90 en Cougar helikopters, zijn de Fransen afhankelijk van buitenlandse partners. In het verleden hebben Nederlandse Chinook-helikopters ook in Mali transporttaken verricht.

Special Forces

In het persbericht staat geschreven dat “(…) de luchtmacht momenteel de aankoop [van de Chinook] voor de Franse special forces bestudeert. Het zou een nuttige aanvulling vormen op het aanbod van de huidige helikopters”, zoals de NH-90 en de H225M Cougar/Caracal. Het startgewicht van de Chinook is ongeveer het dubbele van de NH-90.

Waardering

Uit het persbericht blijkt ook waardering voor de Nederlandse Chinooks: “De Britten, de Nederlanders en de Canadezen hebben [de Chinook] ingezet in Mali, zowel voor operatie Barkhane als voor de Minusma (VN). Zijn inzet in de Sahel werd opgemerkt en zeer gewaardeerd door de Franse troepen.”

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button