fbpx
DefensieEditors choiceLiefhebberNieuwsNL Nieuws

Nederlandse F-35 keert na een maand terug naar de VS

De Nederlandse F-35 die door motorpech ruim een maand op Volkel heeft gestaan, keert woensdag terug naar de VS. Dat zegt een woordvoerder van de vliegbasis.

Luchtmachtdagen 

In aanloop naarr de Luchtmachtdagen kwamen twee Nederlandse F-35’s vanuit de VS naar Volkel. Na aankomst werd bij één van de twee toestellen, de F-001, een technisch mankement geconstateerd.

Edwards

Het andere toestel, de F-008, vertrok direct na de Luchtmachtdagen volgens planning weer naar de VS, waar deze twee toestellen staan gestationeerd op vliegbasis Edwards. In eerste instantie werd nog gedacht dat de F-001 snel daarna ook weer de oceaan over kon steken.

Testvlucht 

Maar het defect aan de motor bleek hardnekkig. Om het probleem te verhelpen moesten mensen en materieel uit de VS worden overgevlogen naar Volkel. Vorige week was het defect verholpen en maakte de JSF een testvlucht van ruim een uur, die verliep goed. De afgelopen dagen zijn nog tests uitgevoerd.

JSF

Het vertrek van de F-001 is voorzien voor woensdag rond 10:00 uur in de ochtend. Onderweg zal het vliegtuig worden begeleid door een tanktoestel. Op Edwards kan de F-35 dan weer ingezet worden in het testprogramma. Van de huidige acht Nederlandse JSF’s staan twee op Edwards voor het operationele test- en evaluatieprogramma. 

Leeuwarden

De andere zes staan op Luke in Arizona waar de vliegers worden opgeleid. De volgende twee F-35’s voor Nederland worden op vliegbasis Leeuwarden gestationeerd. 

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button