Editors choiceF-35LiefhebberNieuwsNL nieuws

Nederlandse F-35 keert na een maand terug naar de VS

De Nederlandse F-35 die door motorpech ruim een maand op Volkel heeft gestaan, keert woensdag terug naar de VS. Dat zegt een woordvoerder van de vliegbasis.

Luchtmachtdagen 

In aanloop naarr de Luchtmachtdagen kwamen twee Nederlandse F-35’s vanuit de VS naar Volkel. Na aankomst werd bij één van de twee toestellen, de F-001, een technisch mankement geconstateerd.

Edwards

Het andere toestel, de F-008, vertrok direct na de Luchtmachtdagen volgens planning weer naar de VS, waar deze twee toestellen staan gestationeerd op vliegbasis Edwards. In eerste instantie werd nog gedacht dat de F-001 snel daarna ook weer de oceaan over kon steken.

Testvlucht 

Maar het defect aan de motor bleek hardnekkig. Om het probleem te verhelpen moesten mensen en materieel uit de VS worden overgevlogen naar Volkel. Vorige week was het defect verholpen en maakte de JSF een testvlucht van ruim een uur, die verliep goed. De afgelopen dagen zijn nog tests uitgevoerd.

JSF

Het vertrek van de F-001 is voorzien voor woensdag rond 10:00 uur in de ochtend. Onderweg zal het vliegtuig worden begeleid door een tanktoestel. Op Edwards kan de F-35 dan weer ingezet worden in het testprogramma. Van de huidige acht Nederlandse JSF’s staan twee op Edwards voor het operationele test- en evaluatieprogramma. 

Leeuwarden

De andere zes staan op Luke in Arizona waar de vliegers worden opgeleid. De volgende twee F-35’s voor Nederland worden op vliegbasis Leeuwarden gestationeerd. 

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close