Editors choiceIncidentenMH-17NieuwsNL nieuwsProfessional

Vijf jaar na MH17

Vandaag is het vijf jaar geleden dat de Boeing 777-200ER met vluchtnummer MH17 werd neergehaald boven Oekraïne. Bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen bij Schiphol, worden de slachtoffers herdacht.

Vijf jaar

In de vijf jaar na de ramp met de Boeing 777-200ER boven Oekraïne, hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden. De meest recente ontwikkeling was het bekend maken van de verdachten door het Joint Investigation Team (JIT) op 19 juni jongstleden.

Verdachten

De vier verdachten bestaan uit drie Russen en één Oekraïner, namelijk Oleg Poelatov, Igor Girkin en Sergei Doebinski uit Rusland en Leonid Chartsjenko uit Oekraïne. De rechtbank wil het strafproces op 9 maart 2020 om 10:00 uur starten. Ook al zouden de verdachten dan niet aanwezig zijn, zal het proces alsnog uitgevoerd worden. Er wordt bewust niet om uitlevering gevraagd, omdat zowel de Russische als Oekraïense grondwet dat verbiedt.

JIT

Het JIT is het gezamenlijke onderzoeksteam van Australië, België, Maleisië, Oekraïne en Nederland dat werd opgericht in 2014 om te achterhalen wie verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van de vlucht van Malaysia Airlines.

Bewuster

In februari van dit jaar publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) een rapport waaruit blijkt dat, sinds de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne, er bewuster omgegaan wordt met vliegen over conflictgebieden.

MH17

Op 17 juli 2014 werd een Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines op de route van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïne neergeschoten. Aan boord zaten 298 mensen; 283 passagiers en vijftien bemanningsleden. Het toestel verdween om 15:18 uur van de radar boven Oekraïne.

Herdenking

‘Woensdag 17 juli 2019 is het 5 jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oekraïne werd neergehaald uit de lucht. In de middag op 17 juli 2019 komen nabestaanden bijeen op het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen om dit te herdenken. De herdenkingsbijeenkomst is besloten. Tijdens de bijeenkomst worden onder meer alle namen van de slachtoffers voorgelezen. Het monument blijft afgesloten tot en met de ochtend van 18 juli 2019. De ochtend van 17 juli 2019 is het monument nog wel toegankelijk voor nabestaanden die zich hebben aangemeld’, zo meldt Nationaal Monument MH17.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/