fbpx
DefensieMilitairNieuwsNL NieuwsProfessional

‘Acht of negen extra F-35’s voor Nederland’

Nederland zal ‘acht of negen nieuwe F-35’s kopen, afhankelijk van de dollarkoers’, dat zegt minister van defensie Ank Bijsterveld in een interview in Trouw.

Koop

Volgens de minister komen de acht of negen F-35’s bovenop de 37 al bestelde straaljagers. Of het er acht of negen worden zal afhangen van de dollarkoers op het moment van de koop.

Italië

Nederland zal dit jaar de eerste acht F-35’s, oftewel Joint Strike Fighters (JSF) ontvangen. Zes daarvan worden in Fort Worth in de Amerikaanse staat Texas gebouwd, de andere twee in het Italiaanse Cameri. Ook de toestellen die Nederland in de daarop volgende jaren zal ontvangen, worden in Italië gefabriceerd. Van 2020 tot en met 2022 zullen jaarlijks acht F-35’s in Cameri van de band rollen, bestemd voor Nederland. In 2023 volgen dan de laatste drie toestellen.

Volkel

De afgelopen weken stond één van de F-35’s met panne op Volkel, maar kom op 17 juli weer naar Amerika vertrekken. Op vliegbasis Edwards kan de F-35 dan weer ingezet worden in het testprogramma. Van de huidige acht Nederlandse JSF’s staan twee op Edwards voor het operationele test- en evaluatieprogramma. De andere zes staan op Luke in Arizona waar de vliegers worden opgeleid. De volgende twee F-35’s voor Nederland worden op vliegbasis Leeuwarden gestationeerd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button