fbpx
AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

Finnair stelt winstverwachting naar beneden bij

Finnair stelt haar winstverwachting naar beneden bij na een tegenvallend tweede kwartaal, wat ook voor een financieel minder goed eerste halfjaar heeft gezorgd, zo blijkt uit de cijfers van de nationale luchtvaartmaatschappij van Finland.

Halfjaar

In het eerste halfjaar steeg de totale omzet met 7,8 procent naar 1,46 miljard euro, maar zorgden hogere brandstofkosten en execptionele onderhoudskosten ervoor dat de opbrengsten uit de operatie met 42,7 miljoen euro daalde naar 31 miljoen euro. Wel steeg het aantal vervoerde passagiers in de eerste zes maanden van dit jaar met 9 procent naar 7,1 miljoen personen. De bezettingsgraad daalde met 2,2 procentpunt naar 80,5 procent.

Kwartaal

Dat het eerst halfjaar wat tegenviel kwam onder andere door het tweede kwartaal. Daarin steeg de omzet wel met 10,4 procent naar 793 miljoen euro, maar daalde de netto-opbrengst van 59,1 miljoen vorig jaar naar 47,2 miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar. De reden ligt volgens Finnair bij de hogere brandstofkosten. Die steeg in de maanden april, mei en juni namelijk met 24,2 procent naar 35,2 miljoen euro. Het aantal passagiers steeg met 13,1 procent naar 3,9 miljoen reizigers en de bezettingsgraad daalde met 0,1 procentpunt naar 82,5 procent.

Winstverwachting

Door de behaalde resultaten stelt de maatschappij haar winstverwachting naar beneden bij. Finnair voorspelt nu een operationele winstmarge voor dit jaar van 4,5 procent tot 6 procent van de omzet, waar dat percentage voorheen op 6,3 procent lag.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button