DuurzaamheidNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol AirportToekomst NL luchtvaartVliegvelden

Onderzoek: geen economische schade door krimp luchtvaart

‘Een lichte krimp van de luchtvaart hoeft geen nadelige gevolgen te hebben voor onze economie’, zo blijkt uit een onderzoek van Natuur & Milieu, uitgevoerd door CE Delft.

Onderzoek

Het onderzoek dat Natuur & Milieu liet uitvoeren kijkt naar ‘vijf beweringen over het economisch belang van de luchtvaart, die door de luchtvaartsector en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gebruikt worden om de groei van Schiphol te verantwoorden.’ Uit het onderzoek komt naar voren dat die argumenten ongegrond zijn.

Argumenten

Zo zouden ‘capaciteitsrestricties op Schiphol het netwerk ineen laten storten en van Schiphol geen hub-luchthaven meer maken.’ Volgens het onderzoek is daar geen empirisch bewijs voor. Claims dat de luchtvaart een ‘grote economische toegevoegde waarde in werkgelegenheid en een bijdrage aan het bruto binnenlands product’ zou hebben, is volgens het onderzoek ‘veelal gebaseerd op overschattingen’ en ‘worden de claims vaak groter voorgesteld dan ze daadwerkelijk zijn.’

Vestigingsklimaat

Daarnaast kijkt het onderzoek ook naar het argument dat de groei van Schiphol goed zou zijn voor het Nederlandse vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven. Het onderzoek onderschrijft dat connectiviteit en bereikbaarheid van een regio een vestigingsfactor is, maar acht het niet bewezen dat die connectiviteit de belangrijkste factor is om een bedrijf te vestigen.

Vliegtaks

Ook wordt er ingegaan op de vliegtaks en of het klopt dat als de Nederlandse luchtvaart niet groeit, de luchtvaart in andere, minder duurzame landen, dat wel doet. Daar hangt de uitstoot van CO2 mee samen, die in de afgelopen vijf jaar flink is gestegen in de Nederlandse luchtvaart.

KLM

KLM meldt ‘in het algemeen de conclusies van het CE rapport, in opdracht uitgevoerd van Natuur en Milieu, volstrekt niet te delen. Op de belangrijkste conclusies ontbreekt bewijsvoering of onderbouwing. En daar waar de conclusies evident zouden moeten zijn, beperkt het rapport zich tot het vaststellen van ‘een verband’. Een gemiste kans dat er niet een breder gesprek met betrokken partijen heeft plaats gevonden om zo te komen tot een minder eenzijdig en meer onderbouwd rapport.’

Discussie

Al jaren wordt de discussie gevoerd of Schiphol en de Nederlandse luchtvaartindustrie moet groeien. Nu minister van Nieuwenhuizen bekend heeft gemaakt dat Schiphol in de jaren na 2020 tot maximaal 540.000 vluchten mag groeien, laait die discussie weer fel op.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/