ColumnGoofHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Spirit! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan in 1989, vloog de B-2 Spirit Stealth Bomber voor het eerst. 

Ik zag ‘m pas acht jaar later. Op Nellis Air Force Base, Nevada, bij de viering Fifty Years US Air Force

Dat was om veel redenenen een historisch evenement. De Berlijnse Muur was gevallen, en de detente was op z’n hoogtepunt. Russische Migs en Sukhois draaiden er voor de Amerikanen een groot hart in de lucht – inmiddels vaste prik op elke airshow, maar toen voor het eerst. 

Russische officieren liepen haast hand in hand met Amerikaanse, met in de vrije hand een hamburger. 

‘s Nachts zullen de Sovjets, rechtstreeks vanachter de neon-loze grauwheid van het IJzeren Gordijn, zich in Sin City de verboden vruchten van het kapitalisme goed hebben laten smaken, dunkt me zo. Wat een culture shock moet dat geweest zijn! 

Wonderlijk allemaal, als je veertig jaar Koude Oorlog-vijand-denken achter de kiezen hebt. Mijn jeugd was getekend door de Starfighters en de Phantoms die op driehonderd voet over ons huis daverden. De sonic boom, drie keer per dag. 

Het was één grote verbroedering. Voor het eerst eigenlijk sinds die beroemde omhelzing aan de Elbe, in 1945. Prachtig om getuige van te zijn. 

Alleen jammer dat de liefde weer behoorlijk bekoeld is, intussen. 

Goof Bakker 

[email protected]

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button