fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Turkije definitief uit F-35 programma verwijderd

Turkije wordt definitief uit het Lockheed Martin F-35 programma gezet. Reden is de levering van Russische S-400 luchtdoelraketten aan Turkije. Dit maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag bekend tijdens een persconferentie, die live online werd uitgezonden.

Eensgezind

Ellen Lord, een hoge ambtenaar van het Pentagon, zei dat Amerika eensgezind met alle internationale F-35 partners het besluit heeft genomen om Turkije uit het F-35 programma te verwijderen. “Desondanks blijft de Verenigde Staten Turkije als een strategische partner beschouwen.”

Oplossing

Volgens Lord heeft Amerika de afgelopen tijd alles in het werk gesteld om tot een oplossing te komen. Zo bood Amerika aan Turkije het Patriot luchtverdedigingssysteem aan, als alternatief voor de Russische S-400. De geplande aankoop door Turkije van het S-400 raketsysteem was voor Amerika een doorn in het oog. Aanschaf door Turkije van zowel Amerikaanse F-35 toestellen als het Russische S-400 systeem was volgens de Amerikanen onmogelijk.

Informatie

“Het is niet toegestaan dat een Russisch systeem dat informatie verzamelt, zich in de buurt van F-35’s bevindt als die worden onderhouden of gerepareerd. De veiligheid op de lange termijn van het F-35 programma moet beschermd worden.”, zo stelde Lord tijdens de persconferentie.

Ingrijpend

De gevolgen van dit besluit zijn ingrijpend, niet alleen voor Turkije maar ook voor Amerika én voor het gehele F-35 programma. De Turkse luchtvaartindustrie levert honderden onderdelen voor de F-35. De afgelopen tijd is Amerika al naarstig op zoek geweest naar alternatieve toeleveranciers. Turkse instructeurs en leerling-vliegers moeten voor het eind van deze maand Amerika verlaten. Wat het Amerikaanse besluit betekent voor Fokker Elmo is nog niet bekend. Fokker Elmo (onderdeel van GKN Aerospace) heeft een productiefaciliteit in het Turkse Izmir, waar onderdelen voor de F-35 worden gemaakt.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button