fbpx
AirbusNieuwsProfessionalVeiligheid

A321neo heeft soortgelijk probleem als MAX

De Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft een mogelijk probleem bij de Airbus A321neo gevonden, waardoor het toestel een overmatige hellingshoek of neusstand (pitch) kan hebben.

Helling

Die overmatige pitch bij de A321neo kan volgens de EASA voorkomen onder ‘bepaalde omstandigheden en gedurende specifieke manoeuvres.’ In die gevallen zou dat kunnen leiden tot ‘verminderde controle over het vliegtuig.’ Airbus introduceert een tijdelijke revisie van zijn A321neo-handleidingen die zou moeten voorkomen dat het vliegtuig overmatige pitch bereikt. Het is nog niet duidelijk of de Airbus-toestellen een update of aanpassing moeten ondergaan.

MAX

Dit gevonden probleem is in zeker zin hetzelfde als bij de Boeing 737 MAX, wat de Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft doen besluiten het MCAS-systeem aan te passen. Dat systeem zorgt ervoor dat de neus van het toestel weer naar beneden wordt geduwd als het vliegtuig in een overmatige pitch terecht komt. Er zijn twee 737 MAX toestellen neergestort, hoogstwaarschijnlijk door problemen met dit systeem.

Haal deze 1:150 B747-400 KLM nu in huis!

Bestel dit schitterende schaalmodel van the Queen of the Skies. Het model weegt ruim 1,8kg en is 47cm lang, een ware blikvanger.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button