AirbusNieuwsProfessionalVeiligheid

A321neo heeft soortgelijk probleem als MAX

De Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft een mogelijk probleem bij de Airbus A321neo gevonden, waardoor het toestel een overmatige hellingshoek of neusstand (pitch) kan hebben.

Helling

Die overmatige pitch bij de A321neo kan volgens de EASA voorkomen onder ‘bepaalde omstandigheden en gedurende specifieke manoeuvres.’ In die gevallen zou dat kunnen leiden tot ‘verminderde controle over het vliegtuig.’ Airbus introduceert een tijdelijke revisie van zijn A321neo-handleidingen die zou moeten voorkomen dat het vliegtuig overmatige pitch bereikt. Het is nog niet duidelijk of de Airbus-toestellen een update of aanpassing moeten ondergaan.

MAX

Dit gevonden probleem is in zeker zin hetzelfde als bij de Boeing 737 MAX, wat de Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft doen besluiten het MCAS-systeem aan te passen. Dat systeem zorgt ervoor dat de neus van het toestel weer naar beneden wordt geduwd als het vliegtuig in een overmatige pitch terecht komt. Er zijn twee 737 MAX toestellen neergestort, hoogstwaarschijnlijk door problemen met dit systeem.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close