AirlinesEditors choiceLicht en luchtigLiefhebberNaast het nieuwsNL nieuwsTransavia

Dit is de reden voor de HV-code van Transavia

De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben een logische code voor hun commerciële vluchtnummer of boekingen. KLM heeft KL, Delta heeft DL, Air France heeft AF en United Airlines heeft UA. Waarom heeft Transavia dan HV als code?

IATA

De International Air Transport Association (IATA) heeft alle luchtvaartmaatschappijen een code gegeven van twee letters. Die code is weer gebaseerd op de drieletterige code van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie ICAO. De ICAO-code voor Transavia is TRA, maar waarom is de IATA-coda van Transavia dan HV? Een woordvoerster van de maatschappij zocht desgevraagd voor Up uit hoe dat is gekomen.

Vrij

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Transavia moest als IATA-code een nog vrije lettercombinatie kiezen, omdat TR al bezet was door de luchtvaartmaatschappij TransBrazil. ‘Ook TA (Transavia Airlines) was al bezet en TC (Transavia Charter) ook. Verder was er dus weinig keus meer, dus koos Transavia voor een andere nog ‘vrije’ code, wat HV werd’, aldus de woordvoerster.

Commerciële code

De zegsvrouw voegt er aan toe dat de HV-code ‘een ‘commerciële’ code is, gebruikt voor commerciële doeleinden zoals boekingen en reserveringssystemen. De TRA-code is het echte ‘operationele’ vluchtnummer voor onder andere vluchtplannen, radio communicatie, luchthaven-autoriteiten en route planning.’

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button