fbpx
FinancieelOpinie

‘Nationalisering Kenya Airways duurt twee jaar’

Nadat bij een parlementaire stemming eerder deze week werd besloten om Kenya Airways opnieuw te nationaliseren, heeft de Keniaanse overheid laten weten dat dit proces tot twee jaar zou kunnen duren.

Voordelen

Kenya Airways kampt al jaren met verliezen door de steeds sterkere concurrentie op de Afrikaanse luchtvaartmarkt. De voornaamste concurrenten, Ethiopian airlines en Emirates, kunnen lagere operationele kosten realiseren dan Kenya Airways waardoor de overheid nu heeft besloten over te gaan tot nationalisering. Wanneer Kenya Airways staatseigendom is hoeft zij geen belasting meer te betalen voor brandstof en onderhoud waardoor de operationele kosten omlaag zullen gaan.

21 maanden

Het totale proces zou ongeveer 21 maanden duren. De eerste drie maanden zullen worden gebruikt om een holding op te zetten waar vanuit Kenya Airways, de luchthaven van Nairobi, een vliegschool en de nationale luchthavenautoriteit bestuurd zullen worden. Nadat dit proces voltooid is zal de overheid beginnen met het opkopen van de aandelen. Op het moment is de Keniaanse overheid voor 48,9% aandeelhouder van Kenya Airways.

Air France-KLM

De Keniaanse overheid zal ook een bod doen op de aandelen van Air France-KLM, dat nu 7,8% van de Afrikaanse maatschappij in handen heeft. Hiermee zal de band tussen de Kenya Airways en Air France-KLM niet geheel verbroken worden, maar naar alle waarschijnlijkheid zal de Frans-Nederlandse luchtvaartonderneming een technische partner blijven van Kenya Airways.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button