ColumnGeneral aviationGoofLiefhebberNaast het nieuws

Lelijk? | Column Goof

Precies vandaag, maar dan eergisteren, kwam op Teuge een Pilatus Porter binnen. 

Kastdeur-staart, boekenplank-vleugel, donut-banden, IKEA-krat-romp. Maar is-ie lelijk? Nee! Want als je even nadenkt begrijp je waarom de Zwitsers ‘m zo gebouwd hebben. Achter alles zit een goed doordacht technisch verhaal. 

De Pilatus heeft de schoonheid van een Leopard-Tank, of een Komatsu Excavator. Puur functioneel. De fabriek heeft namelijk geen nichterige vormgevers in dienst, die met één pink in de lucht en een hip brilmontuur zelfvoldaan rond hun ontwerp huppelen. Geen mooimakers voor de showroom. 

Nee, de mannen het uiterlijk van deze Pilatus bepalen zijn vliegtuigbouwkundige ingenieurs in slecht zittende confectiepakken. Iets te corpulent van de kroketten in de bedrijfskantine. Maar wel meesters met de scientific calculator

De functionaliteit maakt deze Porter een prachtig ding. Zonder dat dat iemands opzet is geweest. Pure wetenschap. Fysica en aerodynamica. Newton. No frills. No nonsenseWhat you see is what you getNatura artis magistra.

 Een echt vliegtuig, voor echte mannen, zoals Goof Bakker

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button