fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Bulgaarse F-16 deal tóch akkoord

Nadat vorige week de Bulgaarse president Rumen Radev zijn veto uitsprak over de aanschaf van acht F-16V’s, is zijn veto door het parlement verworpen. Het Oost-Europese land gaat nu toch door met de deal van meer dan 1,2 miljard dollar.

Veto

President Radev vond dat de procedure voor de aanschaf van de moderne gevechtsvliegtuigen niet de consensus van het volk had en het parlement niet de juiste procedures in acht had genomen. Hierdoor was de deal versnel door het parlement gegaan en dat was voor hem reden om zijn veto uit te spreken.

Stemming

Een dag na het veto diende het parlementaire Defensie comité opnieuw het wetsvoorstel in. Het Bulgaarse parlement kwam vrijdag 26 juli wederom bij elkaar en de stemming behaalde een meerderheid. Het veto werd ongeldig verklaard en Bulgarije zal nu verder gaan met de aanschaf van de Lockheed Martin F-16V. De eerste vier toestellen zullen in 2023 afgeleverd worden. De overige vier volgen een jaar later. Communicatie apparatuur en een onderhouds- en ondersteuningspakket is in de deal inbegrepen evenals AIM-9X raketten.

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button