fbpx
Air France-KLMKLMNieuwsNL NieuwsNL VliegveldenProfessionalSchiphol Airport

Airlines kunnen slots Flybe op Schiphol aanvragen

Airlines kunnen een aanvraag indienen voor de slots van Flybe voor onder andere de route tussen Schiphol en Birmingham. Dat heeft de slotcoördinator bekendgemaakt.

Virgin

De Europese Commissie keurde begin vorige maand de overname van Flybe door onder andere Virgin Atlantic onder voorwaarde goed. Één van die voorwaarden was dat slots moesten worden opgegeven op Schiphol.

Stobart

Het gaat concreet om maximaal vijf slotparen per dag tussen Schiphol en Birmingham voor het zomerseizoen volgend jaar. En nog eens drie per dag tussen Birmingham en Parijs Charles de Gaulle. Begin dit jaar werd duidelijk dat een consortium van Virgin Atlantic, Stobart Aviation en een Cypriotische investeringsmaatschappij het noodlijdende Flybe wilde kopen.  

Air France-KLM

Voor de overname was toestemming uit Brussel nodig. Daar ging een onderzoek aan vooraf. Volgens de EC zouden door de koop ‘quasi-monopolies’ ontstaan op twee directe Europese routes: tussen Birmingham en Amsterdam en Birmingham en Parijs. “Deze quasi-monopolie situatie is het gevolg van het feit dat Air France-KLM indirect controle krijgt over Flybe, via hun gezamenlijke eigendom van Virgin Atlantic.”

Delta

Europa ging in februari akkoord met de aankoop van bijna een derde van de aandelen van Virgin door Air France-KLM, Delta heeft al 49 procent van die aandelen. Die deal is overigens nog niet door alle betrokken autoriteiten goedgekeurd. Omdat zowel Schiphol als Charles de Gaulle ook luchthavens zijn die te kampen hebben met grote slotschaarste, moeten voor de overname van Flybe slots op beide luchthavens worden opgegeven.

Passagiersvervoer

De commissie heeft onder andere ook onderzocht of de overname verder nog gevolgen zou hebben voor het passagiersvervoer van en naar Amsterdam Schiphol. Dat zou niet het geval zijn. Wanneer aan de voorwaarde van de slotoverdracht wordt voldaan, is de overname van Flybe door Virgin Atlantic, Stobart en Cyrus dan ook rond. 

Connect 

Het gelegenheidsconsortium van die drie partijen opereert onder de naam Connect Airways. Zij kregen in februari al ‘voorlopige toestemming’ om de aandelen van Flybe over te nemen, omdat anders de vluchtuitvoering in gevaar zou komen. En dit zou de belangen schaden van de consument en de werknemers. 

Slots

Flybe zette zichzelf eind 2018 in de etalage. Ondanks het feit dat het een relatief kleine speler is, zijn de slots van de maatschappij wel aantrekkelijk. Zo heeft Flybe na KLM, Transavia en easyJet de meeste slots op Schiphol. 

Haal deze 1:150 B747-400 KLM nu in huis!

Bestel dit schitterende schaalmodel van the Queen of the Skies. Het model weegt ruim 1,8kg en is 47cm lang, een ware blikvanger.

Gerelateerde artikelen

Back to top button