NieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Nieuwe terminal Schiphol niet voor 2024

De nieuwe terminal op Schiphol die in 2023 in gebruik genomen had moeten worden, is zeker niet af voor 2024. Dat blijkt uit de tijdslijn die de luchthaven nu geeft.

Inzichten

Schiphol noemt sowieso geen expliciete maanden en jaartallen meer waar het gaat om de bouwprojecten op de luchthaven, maar houdt het op ‘begin, medio en einde’ en zegt daarbij dat het ‘om huidige inzichten’ gaat.

Terminal 

Eerder dit jaar werd al bekend dat de nieuwe A-pier later wordt opgeleverd, in de oorspronkelijke plannen zou dat eind dit jaar zijn. Dat wordt eind 2020. De nieuw te bouwen terminal, die de drukke huidige terminal moet ontlasten, komt voor een deel op de plek waar nu nog een tijdelijke vertrekhal staat. Die werd in april 2017 geopend, in afwachting van de verbouwing van vertrekhal 1. 

Vertrekhal

Oorspronkelijk zou die tijdelijke hal eind dit jaar weer worden afgebroken. Wat al vreemd was, aangezien de verbouwing van vertrekhal 1 pas in 2020 klaar zou zijn. Nu zegt Schiphol dan ook dat de tijdelijke hal pas wordt afgebroken als de verbouwing van vertrekhal 1 af is. Dat laatste moet ‘medio 2020’ het geval zijn, de tijdelijke hal wordt ‘eind 2020’ afgebroken.

Contract 

De bouw van de nieuwe terminal kan dus niet voor eind volgend jaar beginnen. Schiphol liet vrijdag weten dat het contract voor de bouw van de terminal in het voorjaar van 2020 wordt gegund. Daarbij liet de luchthaven weten dat de bouw minstens 3,5 jaar in beslag neemt. Conclusie in Schiphol-termen: met de huidige inzichten is de bouw van de terminal medio 2024 gereed. 

Tags

Eva Schouten en Joeri van Ormondt

Eva is financieel-economisch journalist met een bijzondere belangstelling voor de luchtvaartsector. Joeri is hoofdredacteur bij Up. Regelmatig werken ze samen aan artikelen/projecten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button