AirlinesDuurzaamheidElektrisch vliegenNieuwsProfessional

‘Kortste lijnvlucht ter wereld kan nieuw record vestigen’

De kortste lijnvlucht ter wereld, die tussen de Schotse eilanden Westray en Papa Westray, kan een nieuw record vestigen, namelijk die als eerste elektrische lijnvlucht ter wereld, zo meldt Aerotelegraph.

Elektrisch

Loganair, de maatschappij die de kortste lijnvlucht ter wereld uitvoert met een Britten-Norman BN-2 Islander, wil het vliegtuig elektrisch laten vliegen. Er wordt al aan het project gewerkt door Het lucht- en ruimtevaartinstituut van de Cranfield Universiteit in het Verenigd Koninkrijk.

Fresson

Het project dat de BN-2 moet ombouwen naar een elektronisch aangedreven vliegtuig, draagt de naam Fresson, genoemd naar de Schotse luchtvaartpionier Earnest Fresson. Het project wil de weg effenen voor elektromobiliteit in de commerciële luchtvaart, maar om dit doel te bereiken moet eerst worden bewezen dat elektronische motoren ook goed kunnen worden gebruikt in al bestaande vliegtuigen. Met de BN-2 van Loganair en hun eilandvluchten in het noorden van Schotland, hebben de onderzoekers er een optimaal testveld voor gevonden.

Certificering

Loganair-ceo Jonathan Hinkels kijkt uit naar het moment dat zij de route met een elektronisch aangedreven vliegtuig kunnen overbruggen. De universiteit verwacht dat ze van de Europese luchtvaartautoriteit EASA in 2023 of 2024 een certificering zullen ontvangen om het vliegtuig elektronisch te kunnen laten vliegen.

Korste

De kortste lijnvlucht overbrugt een afstand van 2,8 kilometer. Hoe die vlucht er aan toe gaat is in onderstaande video te zien.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/