fbpx
NieuwsProfessionalVliegvelden

Groei Nederlandse luchthavens blijft achter bij EU-gemiddelde

De groei van de Nederlandse luchthavens blijft ‘significant’ achter op het gemiddelde in de Europese Unie. Hetzelfde geldt voor de Belgische en Britse vliegvelden.

ACI

Dat concludeert koepel ACI Europe op basis van de cijfers van de Europese luchthavens over het eerste halfjaar van 2019. In Europa was de gemiddelde passagiersgroei 4,3 procent, in de landen van de Unie lag dat een fractie hoger.

Schiphol

Bij de top-5 luchthavens steekt het Parijse vliegveld Charles de Gaulle er met kop en schouders bovenuit met een groei van 7,2 procent. Frankfurt noteert een  toename van het aantal passagiers van 3 procent. Zowel Londen Heathrow als Amsterdam Airport Schiphol komen niet aan de 2 procent met respectievelijk 1,7 procent en 1,4 procent.

Istanbul

Op de vijfde positie staat de luchthaven van Istanbul met een krimp van 2 procent. ACI heeft doorgeteld van de oude naar de nieuwe luchthaven van de Turkse hoofdstad. Volgens de Europese tak van Airports Council International (ACI) is de groei in zowel passagiers als vracht over de eerste zes maanden van dit jaar lager vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. 

Consolidatie 

Maar valt het gezien alle ‘tegenwind’ nog mee. De ACI somt een hele reeks aan uitdagingen op waar de luchtvaart mee te maken heeft. Zo zijn daar de onzekere geopolitieke situatie, de afnemende economische groei, de handelsconflicten en de Brexit. Ook helpen de hoge brandstofkosten niet. Dan is er nog sprake van consolidatie in de luchtvaart en staat de Boeing 737 MAX aan de grond.

WOW

Buiten de Europese Unie (EU) maar binnen de Europese grenzen vallen vooral de dalingen van het aantal reizigers op van de Turkse luchthavens en die van IJsland. Voor alle Turkse luchthavens samen ging het over de eerste helft van het jaar om een daling van 1,4 procent. Die wijt ACI aan de recessie in het land. In IJsland was de daling ruim 20 procent en volledig toe te schijven aan het faillissement van WOW Air.

Vliegbewegingen 

De groei van het aantal vliegbewegingen vlakt onder andere door dit alles dan ook duidelijk af. Zo was in december jaar-op-jaar nog sprake van een toename van het aantal bewegingen van 6,2 procent. In juni was dit geslonken tot 1,6 procent.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button