GoofLiefhebberNaast het nieuws

Monogram! | Column Goof

Precies vandaag klikte ik door mijn Oshkosh-foto’s van vorig jaar, en stuitte op een foto gemaakt in een buitenwijk van Chicago: Morton Grove

Ik weet nog dat ik mijn reisgenoten maar nèt kon bewegen om de omweg te maken. Maar ik moest-en-zou er even heen. Het was mijn tweede bedevaart naar de geboortestad van Monogram Models. 

In 1983 was ik er al eens geweest. De fabriek was toen nog in vol bedrijf. Hoewel onaangekondigd werd ik destijds vriendelijk ontvangen. 

“Hey Joe, listen, got a guy here all the way from Europe! He wants to see the plant!” 

Begeleid door een licht-verwonderde medewerker kon ik een kijkje nemen. Wat me toen opviel was de evidente desinteresse van de arbeiders: hoe kon iemand die dagelijks met zo’n heerlijk product mocht omgaan zo verveeld kijken? Ik zag hoe zo’n plastic bouwmodel uit de pers komt, en samen met de bouwbeschrijving in een doosje werd verpakt. 

Dat doosje, daar ging het om. De box-art van Monogram was sprookjesachtig mooi. Met name de door ene Joseph Locher geschilderde plaatjes waren onovertroffen. Eén afbeelding maakte speciaal indruk: de Chance-Vought F4U Corsair kan ik kort zijn: nimmer maakten mensenhanden iets mooiers, de Sixtijnse Kapel inbegrepen. 

Maar kijk eens naar de situatie die deze Locher erbij verzonnen heeft! De Stille Oceaan, 1942. Een man met een rood petje loopt naar zijn vliegtuig. Spijkerbroek, T-shirt. Over zijn schouder, nonchalant, jawel, een snoer van mitrailleurkogels. De man gaat aanstonds opstijgen in deze heerlijke machine, om op Jappen te jagen! 

Een idyllisch beeld van de oorlog in de Pacific, die werkelijk bepaald werd door louter dood en verderf. Of op z’n minst door muggen, modder en malaria. Kan me niks schelen: Joseph Locher van Monogram Models heeft mij een werkelijkheid gegeven, en daar gaat het om.   

Op 8601 Waukegan Road staat nu een soort makelaarskantoor. Als je zoekt met Google verschijnt er wel een vlaggetje, en iets met ‘plastic moulding‘.    

Monogram Models zelf is al lang van de aardbodem verdwenen. 

Goof Bakker

PS1 Morton Grove, Illinois is één keer wereldnieuws geweest. Het was de eerste stad in Amerika die het bezit van handvuurwapens illegaal maakte, in 1981. In 2006 is die lokale wet – waarschijnlijk praktisch onuitvoerbaar – weer ongedaan gemaakt.

PS2 Onze eigen Thijs Postma heeft óók een aantal doosjes voor Monogram geschilderd. Ook heel mooi.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close