Editors choiceF-35MilitairNieuwsNL nieuwsProfessional

Luchtmacht tekent overeenkomst voor ondersteuning F-35’s en Chinooks

De Koninklijke Luchtmacht heeft een intentieverklaring getekend voor ondersteuning bij de inzetbaarheid van de F-35’s en Chinooks met het Amerikaanse Collins Aerospace Systems. Dat meldt laatstgenoemde.

Piloten 

Collins zal ondersteuning bieden op de locaties in Soesterberg en Woensdrecht. Onderdeel van de intentieverklaring is dat het bedrijf zal meehelpen bij het opzetten van het eerste wereldwijde readiness centrum voor F-35 piloten. 

Helmen

Behalve dat bestrijkt de overeenkomst ook dat Collins personeel zal leveren en testvoorzieningen. De faciliteit voor de F-35 vliegers zal ‘de eerste in zijn soort’ zijn. Het centrum zal gevestigd worden in Soesterberg en voorziet onder andere in de beschikbaarheid van vluchtsimulatoren, hoogtetraining en het ter plekke aanmeten van helmen. De vlieghelm wordt voor elke F-35 vlieger op maat gemaakt.

Chinook

Op Woensdrecht zal Collins Aerospace personeel en voorzieningen leveren om de omdraaitijd van de CH-47F’s te verkorten en de paraatheid van de vloot op niveau te houden. Het bedrijf, een dochteronderneming van United Technologies, stelt voldoende kennis van de systemen in huis te hebben. Ze hebben elektronische onderdelen (avionics) van de CH-47F Chinook gefabriceerd en ook componenten van de F-35 helm en JSF-vluchtsimulator. 

Pilotencentrum 

Als alles volgens plan verloopt, wordt vanaf begin volgend jaar gewerkt aan het tot stand komen van het pilotencentrum en het stationeren van personeel, aldus Collins. 

Tags

Eva Schouten

Senior editor. Eva is financieel-economisch journalist met een bijzondere belangstelling voor de luchtvaartsector. Behalve voor Up in the Sky, werkt Eva als freelancer voor het Algemeen Dagblad en andere kranten van De Persgroep.

Gerelateerde artikelen

Back to top button