fbpx
AirbusEditors choiceIncidentenNieuwsProfessionalVliegtuigen

Mogelijk fabricagefout in motoren A380’s

Onderzoekers die een recent geborgen onderdeel van de motor van een A380 van Air France inspecteren, hebben mogelijk een fabricagefout ontdekt. Het Franse Bureau d’Enquêtes et des Analyses (BEA) heeft nieuwe -voorlopige-onderzoeksresultaten bekendgemaakt.

AF066

Begin juli werd door een onderzoeksteam een onderdeel van de motor van een Airbus A380 van Air France geborgen op Groenland. Vlucht AF066 verloor in september 2017 onderweg naar Los Angeles een onderdeel van één van de motoren.

Jumbojet

De onderzoekers hebben een haarscheur ontdekt in het onderdeel, veroorzaakt door metaalmoeheid. A380’s die met soortgelijke motoren vliegen, moeten worden gecontroleerd. Volgens persbureau Reuters gaat het om zo’n 60 procent van de 237 jumbojets die in gebruik zijn. Sinds de explosie in één van de motoren van de Air France-jumbo, was al een aantal keer gezocht naar onderdelen.

Titanium

Het bergen van de onderdelen was cruciaal om de oorzaak van het incident te kunnen vaststellen. Met behulp van hightech radarapparatuur en een robot werd deze zomer een onderdeel van de motor van de A380 op Groenland gevonden. “Een stuk titanium van 150 kilo lag onder 4 meter sneeuw op een moeilijk bereikbare plaats”, liet de expeditie begin juli weten. Het BEA doet nog nader onderzoek op het onderdeel.

GE

Om het onderdeel te bergen, waren nog twee dagen nodig. Daarbij hebben ze onder andere ijs laten smelten. De fabrikant van de betreffende motor, is het in de VS gevestigde Engine Alliance, een samenwerkingsverband van General Electric (GE) en Pratt & Whitney. Deze zal controles uitvoeren bij soortgelijke motoren, aldus het BEA.

A380-800

De A380-800 van Air France was op 30 september 2017 onderweg van Parijs naar Los Angeles onder vluchtnummer AF066. Er waren 497 passagiers aan boord en 24 crewleden. Boven Groenland verloor het toestel een gedeelte van de motor, waarna de piloten besloten uit te wijken naar Goose Bay in Canada. Twee uur later kon veilig geland worden.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button