GoofNaast het nieuws

Red Bull! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan in 1951 vloog een DC-6 tegen een berg bij Oakland, Californië. De piloot was op het handje gaan vliegen, en had de AP uitgeschakeld, begrijp ik van Wiki. 

Een jaar of tien geleden maakte ik een vluchtje in een DC-6 dat aanmerkelijk prettiger verliep: met de Six van Red Bull van Schiphol naar Eelde. Wat een beauty! Van buiten volledig met Brasso opgepoetst, van binnen genereus voorzien van zwaar gepolitoerd notenhout, en company logos gepreegd in leder. 

Ooit was dat toestel het privévliegtuig van dictator Tito. Nu eigendom van de uitvinder van een frisdrankje. De wereld wordt langzaam vrediger, mensen. Voor mijn deur in Teuge staat een Iljoesjin die behoorde aan de grootste gluiper aller tijden: Erich Honecker van de DDR. Tegenwoordig overnachten er pasgetrouwde stelletjes. Je ziet ‘m ’s avonds soms zachtjes bewegen. 

Wat me bijgebleven is van het vluchtje met de Red Bull: de onbegrijpelijke desinteresse van de journalist. Terwijl ik het raampje natkwijlde bij het zicht op die twee enorme stermotoren, en de Extra 300 van Frank Versteeg die daar vlàk achter danste, lag een journalist aan de overkant van het gangpad te slapen. 

Goof Bakker

 Additional facts 

Maarschalk Tito was één van de weinige echt verlichte despoten die de wereld kent. Niet alleen hield hij de nogal heetgebakerde bergbewoners van de Balkan slim uit mekaars haren, ook wist hij heel intelligent de twee machtsblokken USA en Sovjet-Unie tegen elkaar uit te spelen, en zo een onafhankelijke koers te varen. Er kwam trouwens ook een icoon uit mijn jeugd vandaan: de Puch-imitatie ‘Tomos’. Tito was nog niet verdwenen of de Joegoslaven begonnen mekaar uit te moorden. Een karwei waarbij wij nog behulpzaam zijn geweest. 

Het verhaal gaat dat de eigenaar van de Iljoesjin, Hotelsuites.nl, een klacht kreeg van een vrouw die haar huwelijksnacht er doorgebracht had. Haar kersverse echtgenoot had de hele nacht in de cockpit gezeten.  

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close