fbpx
General aviationHistorische LuchtvaartLiefhebberMilitairNaast het nieuwsNL Nieuws

Weekend in het teken van luchtvaartevenementen

De Duitsers hebben er een prachtige uitdrukking voor: die Qual der Wahl, de kwelling van de keuze. Komend weekend staan maar liefst zes luchtvaartevenementen op de agenda in en nabij Nederland.

Bovendien wordt het ook nog eens prachtig weer. Om de keuze te vergemakkelijken, zet Up in the Sky de highlights op een rij van de evenementen in Wesel, Soesterberg, Texel, Oostmalle, Barneveld en Ede.

Wesel

De Flugplatz Wesel-Römerwardt ligt een half uurtje rijden over de grens bij ’s-Heerenberg (Achterhoek). Op 24 en 25 augustus vinden daar de Grosse Flugtage plaats. Het programma voorziet onder andere in vliegdemonstraties, rondvluchten in allerlei typen toestellen, parachutespringen, de komst van een aantal oldtimervliegtuigen en demonstraties van modelvliegtuigen. Er worden vliegtuigen verwacht die je in ons land niet zo snel tegenkomt: Slingsby T21, Doppelraab, Pitts S1, Extra 330, SF260, Kruk, Boeing Stearman, Bücker Jungmann, CASA Bücker, Tiger Moth, Stieglitz, Antonov 2, T6 Texan, Max Holste Broussard, Pilatus Porter, R44 en Bell 206.

Wesel. Copyright Grosse Flugtage Wesel

Soesterberg

Bij het Nationaal Militair Museum Soesterberg vindt op 24 en 25 augustus het zomeroffensief plaats. Het evenement omvat een tankshow en een static show met militaire voertuigen, maar voor de vliegtuigfans zijn de militaire vliegtuigen natuurlijk het meest interessant. Buiten op het platform kunnen onder andere van dichtbij bekeken worden een Phantom, TF-104G Starfighter, Neptune, Atlantic, Friendship, Harvard, Lynx, Bell 204, Delta Dagger, Sabre, Tracker en T-7 Navigator.

Atlantic en Neptune op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Copyright Remco de Wit

Texel

Voor de elfde keer wordt op vliegveld Texel de grootste fly-in van ons land gehouden. Van 23-25 augustus komen honderden vliegtuigen uit heel Europa naar het Waddenvliegveld. Daar zitten altijd bijzondere toestellen bij. Vliegers en andere belangstellenden kunnen genieten van een luchtvaartbeurs, presentaties (onder andere van de eerste Nederlandse F-35 vlieger), open hangar van Flying Focus en al het mooie wat het grootste Waddeneiland te bieden heeft. Doel van dit alles is promotie van de General Aviation.

Texel Fly-in. Copyright Texel Airport

Oostmalle

Op dik een half uur rijden van Breda ligt het vliegveld van Oostmalle-Zoersel. Op dit reserve NAVO-vliegveld is de Aero Para Club der Kempen gevestigd. Op 24 en 25 augustus vindt daar de jaarlijkse fly-in plaats. Er is een uitgebreid vliegprogramma, rondvluchten, oldtimer event en WO II re-enactment. Het lijstje vliegtuigen dat verwacht wordt ziet er indrukwekkend uit en bestaat onder andere uit Red Devils (SF260), Hercules, Spitfire, Mustang, Hurricane, Trojan, Pilatus PC7 en PC12, Bronco, Texan, Stearman, Super Cub, SV4, Electra Junior, Fouga en Desert Fury.

Trojan op Oostmalle-Zoersel. Copyright Joost de Wit

Barneveld

Van 21 tot en met 24 augustus wordt de 37e editie gehouden van de Ballonfiësta Barneveld. Naast gewone luchtballonnen zijn er ook special shapes aanwezig, bijvoorbeeld in de vorm van een piraat, zeppelin, motor, horloge en ‘Queens Guard’. De belangrijkste onderdelen van het programma zijn het opstijgen van de heteluchtballonnen en de nightglow. Ondersteund met lasers worden de geprepareerde ballonnen op de tonen van de muziek verlicht.

Ballonfiësta Barneveld. Copyright Johan Hetebrij

Ede

Last but not least de vliegshow Ede, die in het teken staat van 75 jaar bevrijding. De organisatie van Wings of Freedom is er in geslaagd om een unieke verzameling warbirds naar het tijdelijke vliegveld Ede te halen: B-17, meerdere Mustangs, Spitfires en Dakota’s, Westland Lysander, B-25, Buchon 109, meerdere Stearmans en een Hurricane zijn slechts enkele van de vele topattracties. De grote vliegshow is op zaterdag 24 augustus, maar ook de dagen daaraan voorafgaand is de Advanced Landing Ground open voor het publiek en is er al van alles te doen, zoals re-enactment, een open air bioscoop en lezingen.

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button