ColumnGoofLiefhebberNaast het nieuws

Lysander! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan gisteren, was de Airshow van de Wings of Freedom. Te veel om volledig te zijn & iedereen recht te doen; daarom alleen mijn persoonlijk hoogtepuntje: de Westland Lysander.

Vreemd genoeg was dat prachtige toestel tussen al die stoere Spitfires en Mustangs ook de favoriet van vele anderen. Zèlfs van mensen die vooraf nog nooit van het toestel gehoord hadden.

De Lysander in zijn element, de nacht – ©Erik Brouwer

Lysander! Kuifje-vliegtuig bij uitstek. Het avontuur spat er vanaf. In het holst van de nacht geheim agenten afzetten in het corrupte Frankrijk. Of oppikken… En dan altijd maar weer afwachten of de man of vrouw die daar in dat donkere weiland op je op stond te wachten je niet als welkomstgeschenk een kogel door je kop zou schieten. Dat soort dingen.  

©Goof Bakker
Organisator – ©Goof Bakker

Rest mij niets dan u toe te adviseren hoe u een airshow idealiter bezoekt. Verreweg de meeste bezoekers zitten al achter de aardappels als het mooiste nog moet komen: de vertrekkende vliegtuigen in de laagstaande zon.

Stilte voor de storm – ©Goof Bakker

In dit geval was de afsluitende knaller de low low low pass van Trusty Rusty, die bij de opstart zelfs even optrad als vlammenwerpende vuurvreter. Alles in het veilige, overigens.

Vlammende startup – ©Erik Pesch

Een paar late toeschouwers schrokken van de vlammen brakende exhausts, en trachtten de piloot door geschreeuw en armgezwaai tot stoppen te bewegen.

Tweede van links is de mijne

Maar de officiële procedure is: gewoon doorstarten, eventueel met (snel) afgesloten benzinekraan als je het zaakje niet vertrouwt. Arie Bogaerds (beiden), correct me if I’m wrong.

Grappig gek kan gevlogen worden zonder benen – ©Goof Bakker

Zo nu ga ik voor het eerst solo-sleep in mijn geliefde Bielsko Junior op Teuge, want het is veel te mooi weer om stukjes te schrijven.

Goof Bakker

Dit gebeurt er dus met de stickers die ik uitdeel… – ©Goof Bakker

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close