fbpx
MilitairNieuwsProfessional

‘Moderniserings van AWACS radarvliegtuigen NAVO in gevaar’

Het beoogde moderniseringsprogramma voor de Boeing E-3 AWACS radarvliegtuigen van de NAVO loopt mogelijk vertraging op. Dit schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen binnen NAVO AWACS.

Levensduur

Eerder dit jaar werd bekend dat de NAVO voor het eind van dit jaar een overeenkomst met Boeing wil ondertekenen voor een levensduurverlengend programma. Het project, met een waarde van 1 miljard euro, is bedoeld om de levensduur van de toestellen te verlengen tot 2035. De NAVO beschikt over veertien Boeing E-3A ‘Sentry’ radartoestellen, met de kenmerkende radarschotel op de rug.

Onenigheid

Volgens bronnen binnen NAVO AWACS, geciteerd door Reuters, is er onenigheid binnen de NAVO-landen over de financiering van het moderniseringsprogramma. Oorspronkelijk was het de bedoeling om tijdens de NAVO-top begin december in Brussel, het contract met Boeing te ondertekenen. Als de NAVO-partners het niet eens worden, kan het project flinke vertraging oplopen.

Budget

Met name Noorwegen zou van andere deelnemers aan het AWACS programma, zoals Duitsland, Italië, de Verenigde Staten en Nederland, verlangen dat ze al snel met geld over de brug komen. Omdat defensiebudgetten in Amerika jaarlijks worden vastgesteld, is een financiële bijdrage op korte termijn niet mogelijk. Volgens een NAVO-official loopt het programma geen gevaar. Instemming van de betrokken NAVO-landen over de details van het moderniseringsprogramma is nog wel nodig, voordat het contract in december kan worden ondertekend.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button