fbpx
EmbraerMilitairNieuwsProfessional

Portugal en Embraer tekenen contract KC-390

Embraer en de Portugese regering hebben hun handtekening gezet onder het contract voor de aanschaf van vijf KC-390 toestellen. Daarmee is Portugal nu definitief het eerste land buiten Brazilië dat het toestel koopt. 

Embraer

Eerder dit jaar leek de overeenkomst af te ketsen op de prijs. Vorige maand kwam het keerpunt toen de Portugese overheid liet weten de aanschaf van vijf Embraer KC-390’s goed te keuren. Het contract vertegenwoordigt een waarde van 827 miljoen euro.

KC-390

Portugal is net als Tsjechië industrieel partner in het KC-390 project. Het Portugese OGMA, een dochtermaatschappij van Embraer, fabriceert momenteel al diverse onderdelen zoals de romp, horizontale stabilisator en onderdelen van het hoofd landingsgestel van de KC-390. 

C130

De vijf KC-390’s zullen de verouderde vloot C-130H(-30) Herculessen vanaf 2023 vervangen. Het transporttoestel zal ingezet worden bij humanitaire missies, vervoer van vracht en troepen, in geval van medische evacuaties en voor het bijtanken van andere vliegtuigen in de lucht.

Luchtvaartindustrie 

Jackson Schneider, ceo van de defensietak van Embraer, zegt over de ondertekening: “Dit contract versterkt de industriële samenwerking tussen Portugal en Embraer en levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de bouwkunde- en luchtvaartindustrie in Portugal.”

Hongarije

Nadat Argentinië, Chile en Tsjechië interesse hebben getoond in het transportvliegtuig, lijkt Hongarije de tweede internationale afnemer te kunnen worden. Het land zou met Embraer al vergevorderde gesprekken hebben gevoerd. Hongarije is bezig de strijdkrachten te moderniseren en heeft daar een plan voor opgesteld: Zrinyi 2026. 

Saab

Ook zij willen een transportvliegtuig aanschaffen die de mogelijkheid heeft om gevechtsvliegtuigen -de Saab Gripen die ze leasen van Zweden- in de lucht bij te tanken. Na de airshow in Parijs, waar de KC-390 aanwezig was, is het doorgevlogen naar de Hongaarse vliegbasis Papá om een demonstratie te verzorgen aan de Hongaarse luchtmacht top. 

Operationeel 

De Braziliaanse luchtmacht ontvangt in totaal dertig KC-390’s. De eerste operationele KC-390 wordt naar verwachting begin september afgeleverd.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button