fbpx
KLMNieuwsNL NieuwsPiloten en CrewProfessional

Rechter tikt pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel op de vingers

De rechter heeft de Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel op de vingers getikt over het niet verstrekken van statuten en reglementen van het fonds die een voormalig cabinemedewerkster wilde inzien. 

Rechtbank 

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Amsterdam waar vakblad PensioenPro over bericht. De uitspraak werd in juli gedaan en is afgelopen week gepubliceerd.

KLM

De rechter heeft het pensioenfonds van KLM veroordeeld in het betalen van de proceskosten. De eerder door de cabinemedewerkster bij het fonds opgevraagde documenten had zij voor de uitspraak alsnog van het pensioenfonds gekregen. Digitaal ‘zonder dat zij daarmee erkent dat zij daartoe verplicht is’, zo staat in de uitspraak.

Cao

De cabinemedewerkster kwam in 1989 bij KLM in dienst en werd op basis van de cao deelneemster in het pensioenfonds. In 1998 werd zij volledig arbeidsongeschikt en ontvangt sindsdien een volledig arbeidsongeschiktheidspensioen van het KLM-fonds en premievrije pensioenopbouw, zo staat in het vonnis.

Verwijt

De voormalig cabinemedewerkster wilde op zeker moment weten of haar pensioenopbouw juist was en vroeg daartoe een behoorlijk aantal documenten op bij het pensioenfonds. Het KLM-fonds vond dat ze die documenten -in ieder geval niet allemaal- hoefde te verstrekken. Onder andere niet omdat de voormalig KLM-medewerkster geen concreet verwijt of klacht had. 

Kantonrechter 

“Met eiseres is de kantonrechter van oordeel dat het Pensioenfonds met dit standpunt de plank mis slaat”, zo staat in het vonnis. Omdat nergens staat dat deelnemers in een pensioenfonds alleen aanspraak kunnen maken op documenten als ze een concreet verwijt hebben. 

Euro 

“Het valt bovendien niet te begrijpen hoe eiseres een concreet verwijt zou kunnen formuleren indien zij niet beschikt over de documenten die ten grondslag liggen aan haar pensioenopbouw. Zij heeft die juist nodig om vast te kunnen stellen óf zij een concreet verwijt heeft”, aldus de rechter. Het KLM Pensioenfonds moet iets meer dan 7.000 euro aan proceskosten betalen. 

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button