737 MAXBoeingEditors choiceNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

‘Russisch leasebedrijf klaagt Boeing aan om 737 MAX’

Het Russische vliegtuiglease- en financieringsbedrijf Avia Capital Services klaagt Boeing aan voor contractbreuk inzake de 737 MAX. Dat schrijft de Financial Times (FT).

Klant

Avia Capital Services is een dochteronderneming van het Russische conglomeraat Rostec. Het zou gaan om de eerste rechtszaak van een klant tegen Boeing in de MAX-affaire.

Luchtvaartautoriteit 

Inzet van de zaak is volgens de FT dat de twee dodelijke ongelukken met de Boeing 737 MAX zouden zijn veroorzaakt door ‘nalatige acties en beslissingen van Boeing’ niet alleen in het ontwerp van het toestel dat ‘imperfect’ was maar ook in het ‘achterhouden van kritieke informatie’ voor de Amerikaanse luchtvaartautoriteit. Zo schrijft de Amerikaanse zakenkrant.

Informatie

In de aanklacht, die maandag is ingediend bij een rechtbank in Chicago, staat dat Boeing ‘opzettelijk’ informatie heeft achtergehouden over de vliegwaardigheid van de MAX tegenover klanten, waaronder Avia, met het doel hen ertoe te bewegen het vliegtuig aan te schaffen. Aldus de Financial Times.

Bestelling

Avia zou 35 MAX-toestellen bij Boeing hebben besteld voordat het vliegverbod voor toestel werd uitgevaardigd, na de twee crashes. Het bedrijf wil van de bestelling af, stelt de krant en geld terug dat werd aanbetaald, plus compensatie. 

Compensatie 

De advocaat van het Russische bedrijf heeft volgens de FT gezegd dat Boeing compensatie had aangeboden, maar dat dat onvoldoende was. Ook zouden meer klanten een rechtszaak willen beginnen. 

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close