fbpx
HelikoptersMilitairNaast het nieuwsProfessional

‘Tsjechië kiest voor Bell-helikopters’

Het Tsjechische ministerie van Defensie heeft overeenstemming bereikt met het Amerikaanse Bell voor de levering van twaalf helikopters. De order zou een waarde vertegenwoordigen van circa 600 miljoen euro.

Venom

Dat meldt Defensenews. Tsjechië kiest voor acht UH-1Y Venom transporthelikopters en vier AH-1Z Viper aanvalshelikopters en zal ook uitrusting, wapens en ammunitie ontvangen. Het zijn beide doorontwikkelingen van de UH-1 Huey – bekend van de Vietnam oorlog – en de AH-1 Cobra. De twaalf helikopters worden gekocht ter vervanging van de verouderde Russische Mil Mi-24 en Mi-35 Hind helikopters. 

Materieel

Het contract zal later dit jaar worden ondertekend, de toestellen moeten vanaf 2023 worden geleverd. Tsjechië is na de annexatie van de Krim door Rusland begonnen aan een moderniseringsprogramma voor de strijdkrachten, waarbij Russisch materieel vervangen wordt door nieuw materieel van Westerse makelij. 

Moderniseringsslag 

In 2019 zijn defensie-uitgaven in vergelijking met een jaar eerder met 13 procent gestegen, tot 2,8 miljard dollar. Generaal Ales Opata, hoofd van de generale staf van de Tsjechische strijdkrachten, liet vorig jaar al weten tot 4,3 miljard dollar te willen uitgeven aan de grootste militaire moderniseringsslag in de geschiedenis van het land.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button