Editors choiceEindhoven AirportLelystad AirportNieuwsNL nieuwsProfessionalRotterdam The HagueSchiphol Airport

Schiphol: groei neemt af

Het aantal passagiers dat via luchthaven Schiphol reist, neemt nog maar mondjesmaat toe. “Ten opzichte van vergelijkbare Europese hubs neemt de groei af”, zegt de luchthaven bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Juli

In de maand juli, die net buiten het eerste halfjaar valt, daalde het aantal reizigers zelfs voor het eerst in zes jaar. Dat had verschillende oorzaken.

Amsterdam

In totaal reisden in de eerste zes maanden van 2019 34,5 miljoen passagiers van, naar of via Amsterdam. Dat is een toename van 1,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ter vergelijking: De eerste helft van vorig jaar liet nog een stijging zien van 5,5 procent jaar op jaar.

Bewegingen

Het aantal vliegtuigbewegingen kwam zelfs iets lager uit dan een jaar eerder. Het gaat wel om een verwaarloosbare daling van 0,1 procent. Het aantal bewegingen kwam uit op 242.107. Het aantal reizigers op alle luchthavens die onder de Schiphol Group vallen -ook Eindhoven, Rotterdam en Lelystad- kwam uit op 38,7 miljoen.

Rotterdam 

Het aantal passagiers op Eindhoven Airport neem toe met 8,9 procent tot 3,2 miljoen. Op Rotterdam The Hague Airport was de stijging 8,2 procent tot 954.000. Financieel gezien verging het de Schiphol Group goed in de eerste zes maanden van het jaar. Het nettoresultaat steeg van 115 miljoen euro vorig jaar tot 133 miljoen euro dit jaar. 

Storing 

Het tweede halfjaar begon operationeel gezien slecht voor Amsterdam Airport Schiphol met een forse storing in het brandstoftoevoersysteem. Mede als gevolg daarvan daalde volgens de luchthaven het aantal passagiers in de maand juli voor het eerst in zes jaar. 

Slots 

Verder werd dat volgens de luchthaven veroorzaakt door het feit dat dit jaar in de zomer geen overgebleven slots werden overgeheveld uit de winter. “Want die waren er niet.” In juli vorig jaar moest dit op last van de rechter nog wel gebeuren. Tenslotte zou ook het faillissement van Jet Airways een rol hebben gespeeld bij de daling van het aantal passagiers. 

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close