fbpx
Frequente reizigersKLMNieuwsNL NieuwsSchiphol Airport

Schiphol naar rechter als beveiligers actie willen voeren

Luchthaven Schiphol stapt naar de rechter als de beveiligers op de luchthaven actie willen voeren. Vakbond FNV Luchtvaart heeft de luchthaven een ultimatum gesteld dat vrijdag om het middaguur verstrijkt.

Verbieden 

Volgens Schiphol kan de luchthaven helemaal niet ingaan op dat ultimatum en zal, als de FNV toch acties wil houden, die proberen te laten verbieden. Dat heeft Schiphol laten weten.

KLM

FNV Luchtvaart had aanvankelijk twee ultimatums uitgevaardigd die vrijdagmiddag verlopen. Één aan Schiphol en één aan KLM. Die aan KLM had betrekking op het vastgelopen cao-overleg. Medio juli stapten alle vakbonden die bij KLM onderhandelen over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor alle domeinen, op van de onderhandelingstafel.

Cao

Sindsdien zat het proces muurvast en werd niet meer officieel gepraat tussen KLM en de vakbonden. De maatschappij kwam echter donderdag aan het eind van de dag met een nieuw loonbod, maar distantieerde zich daarbij nadrukkelijk van het FNV-ultimatum. De vakbond wil dat Schiphol zich bij de aanbesteding voor de beveiliging houdt aan de cao particuliere beveiliging.

Aanbesteding

De FNV is van mening ‘dat die op Schiphol geldt’. De luchthaven zegt dat het niet is toegestaan een dergelijke eis in een aanbesteding neer te leggen. Het gaat om nieuwe contracten voor de beveiliging op de luchthaven voor volgend jaar. De FNV is bang dat ook bedrijven intekenen die hun personeel laten werken volgens de arbeidsvoorwaarden die gelden voor beveiligers op evenementen. 

Conflict 

“Alle inschrijvende partijen moeten werken volgens een CAO. Voor Schiphol is kwaliteit leidend bij deze aanbesteding”, stelt de luchthaven. “Schiphol is van mening dat FNV niet mag oproepen tot werkonderbrekingen om haar zin door te drukken in een juridisch conflict over een aanbestedingsprocedure.”

Gesprek 

Volgens Schiphol wil de luchthaven het gesprek aan met alledrie de bonden die betrokken zijn bij de beveiligingssector; behalve FNV ook CNV en De Unie. “FNV is echter niet bereid dit gesprek te voeren, indien De Unie daarbij aanwezig is”, aldus Schiphol. 

Bestel nu deze afscheidskalender van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een afscheidskalender van de KLM Boeing 747. Exclusief verkrijgbaar bij Up in the Sky voor €17,95 inclusief gratis verzending. Voor €4 extra krijg je er een retro sleutelhanger bij!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button