fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

‘Nederlandse’ Silver Spitfire vliegt rond de wereld

Een glimmend gepoetste Spitfire is bijna vier weken geleden vanuit Groot-Brittannië vertrokken voor een vlucht rond de wereld. Het toestel heeft nu een Britse eigenaar, maar vloog ooit bij de Koninklijke Luchtmacht.

Tussenstops

Op 5 augustus is het vliegtuig opgestegen vanaf ‘Goodwood Aerodrome’ in Zuid-Engeland. Via IJsland, Groenland en Canada is de Spitfire inmiddels aangekomen in Californië. Na Californië zal het toestel nog tussenstops maken in onder meer Alaska, Rusland, Japan, China, Bahrein en Griekenland.

Nederland

Als alles volgens plan verloopt, zal de Spitfire in december weer aankomen in Groot-Brittannië. Het zal dan zo’n 50.000 kilometer hebben afgelegd – met recht wordt dan ook gesproken over ‘the longest flight’. Eén van de laatste tussenstops zal op 2 december in Nederland zijn, zo meldt de website van de “Silver Spitfire’.

Museum

Het toestel werd in in 1943 gebouwd als een Spitfire Mk.IX met als registratie MJ271. In dienst van de Royal Air Force vloog het 51 gevechtsmissies. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Spitfire verkocht aan Nederland, waar het van 1946 tot 1953 dienst deed bij de Koninklijke Luchtmacht. Van 1982 tot 2006 stond het in Nederland in een museum; eerst in het Aviodome op Schiphol, vervolgens in het Aviodrome op Lelystad.

Vliegwaardig

In 2006 werd het verkocht en verhuisde het toestel naar Groot-Brittannië, met het doel om het weer vliegwaardig te maken. Dit duurde langer dan aanvankelijk gepland, en intussen wisselde het toestel ook nog eens van eigenaar. De huidige eigenaar, de Boultbee Flight Academy, liet het toestel restaureren. Geheel glimmend gepoetst, maakte het in juni de eerste vlucht na restauratie.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button