ColumnGoofGoof Daily

Solo sleep | Column Goof

Precies vandaag, maar dan gisteren, kreeg ik van De Instructeur toestemming om me in een Bièlsko SZD-51 Junior voor de eerste keer door een Piper Cub naar vijfhonderd meter te laten slepen. 

Je moet bij de training hiervoor – in een tweezitter – met name leren om niet op elke scheet te reageren. Herkennen of het sleepvliegtuig door externe oorzaken – thermiek – losraakt van de horizon, of omdat je zèlf zit te kloten. 

In het eerste geval wacht je gewoon af tot je eigen vliegtuig zelf ook een opdonder krijgt, en in het tweede geval corrigeer je. 

Uitdaging voor mij was dat ik nog een paar oude reflexen weg moest trainen. Een hang glider is zoals dat heet gewichtsbestuurd, en vereist dus in dezelfde situatie op de pitch omgekeerde inputs. Trekken = duwen & duwen = trekken. 

Maar ‘het ging goed’, kreeg ik zelfs als een bescheiden complimentje na de landing. Ondanks de crosswind die het geheel nog iets spannender maakte. 

Zweefvliegen is hartstikke leuk. Ik zeg met Cup-a-Soup: dat zouden méér mensen moeten doen. 

Goof Bakker
[email protected]

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/