IndustrieMilitairNieuwsProfessional

Turkije toont interesse in Russische straaljagers

De Turkse president Erdogan bezocht eerder deze week de Moskouse vliegshow MAKS, waar hij een ontmoeting had met de Russische president Poetin. Dit meldt onder meer Reuters.

Samenwerking

Volgens een hooggeplaatste Russische ambtenaar zullen er binnenkort oriënterende gesprekken gevoerd gaan worden, over een mogelijke aankoop van Sukhoi gevechtsvliegtuigen door Turkije. Ook Erdogan zou hebben gezinspeeld op een verdere samenwerking met Rusland door de Turkse defensie-industrie.

Toenadering

De afgelopen tijd lijkt Turkije steeds meer toenadering te zoeken tot Rusland. Vorige maand werd Turkije definitief door Amerika uit het F-35 project gezet. Reden hiervoor was de aankoop van Russische S-400 luchtdoelraketten door Turkije. Aanschaf door Turkije van zowel Amerikaanse F-35 toestellen als het Russische S-400 systeem was volgens de Amerikanen onmogelijk. Het risico is volgens Amerika te groot dat Rusland via het raketsysteem geheime informatie verzamelt over de F-35.

Kopen

Er zijn foto’s verschenen waarbij Erdogan en Poetin samen bij een Sukhoi Su-57 staan. De Su-57 is het nieuwste en modernste Russische gevechtsvliegtuig en de Russische tegenhanger van de F-22 en F-35. Volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg heeft Erdogan aan Poetin gevraagd of de Su-57 ook beschikbaar is voor buitenlandse afnemers. Poetin zou hebben geantwoord: “Je kunt ‘m kopen.”

Alternatieven

Eerder werd al bekend dat Turkije mogelijk interesse zou hebben in Russische alternatieven voor de F-35. Het bezoek van Erdogan aan MAKS 2019 illustreert dat Erdogan serieuze belangstelling heeft. De show op Zhukovsky wordt door de Russische luchtvaart- en defensieindustrie gebruikt om de nieuwste toestellen te tonen aan het publiek én aan potentiële klanten.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close