Editors choiceF-35MilitairNieuwsNL nieuwsProfessional

Eerste F-35 voor squadron Leeuwarden landt 31 oktober

De eerste F-35 voor het squadron Leeuwarden landt op 31 oktober. Dat bevestigt een woordvoerster van de Koninklijke Luchtmacht desgevraagd.

JSF

Het gaat om de eerste Joint Strike Fighter (JSF) die in ons land gestationeerd wordt. Er staan al acht Nederlandse F-35’s in de VS.

Cameri

Naar verwachting landt de F-009 op 31 oktober op vliegbasis Leeuwarden. Later dit jaar komt de F-010 daar nog bij. De Luchtmacht kon nog niet zeggen wanneer dat precies zal zijn. De negende en tiende F-35 voor Nederland, worden gebouwd in het Italiaanse Cameri. 

Lockheed Martin 

De F-35’s worden op drie locaties in elkaar gezet: Fort Worth, Texas (VS), Cameri (Italië) en Nagoya (Japan). Nederland nam begin dit jaar de F-35 voor het eerst officieel in ontvangst, bij bouwer Lockheed Martin in Texas. De Luchtmacht had er toen al twee, maar die waren nooit ceremonieel overgedragen.  “Omdat formeel de keuze toen nog niet was gevallen op de F-35. Dat gebeurde een jaar later”, aldus Defensie.

Luke

De Luchtmacht kreeg in 2013 de beschikking over die eerste twee toestellen, de F-001 en de F-002, voor ontwikkeling en training. Na de officiële ceremonie in januari van dit jaar, werden nog vijf vliegtuigen toegevoegd aan de Nederlandse F-35 vloot in de VS. Twee daarvan staan op vliegbasis Edwards, voor het operationele test- en evaluatieprogramma. De andere zes staan op vliegbasis Luke in Arizona, waar Nederlandse F-16 piloten worden ‘omgeschoold’. 

Defensie 

Vorig jaar werd bekend dat Nederland mogelijk meer JSF’s koopt dan aanvankelijk gepland. Bij de definitieve keuze voor de F-35 werd afgesproken dat 4,7 miljard euro beschikbaar was voor het gevechtsvliegtuig. Voor dat bedrag konden 37 toestellen worden aangeschaft. Dat maximale budget werd in 2018 losgelaten. Eerder dit jaar zei minister Ank Bijleveld van Defensie dat het gaat om acht tot negen extra gevechtsvliegtuigen, afhankelijk van de koers van de dollar. 

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/